66 yaşındaki Kocaeli terzi İsmet Özpınar, hazır giyim sektörünün hızla gelişmesiyle birlikte azalan yoğun günlerin özlemini çekiyor. Artık dükkânına çırak gelmediğini söyleyen Özpınar, mesleğinin sona erdiğine inanıyor.

İzmit'te yaşayan 66 yaşındaki İsmet Özpınar, 12 yaşındayken terzide çırak olarak çalışmaya başladı. Gençliğinde gündüzleri fabrikada, geceleri ise terzide çalışan Özpınar, mesleğinin tüm inceliklerini hocasından öğrenerek kendi işyerini açtı.

Özpınar, son yıllarda giyim sektörünün gelişmesiyle birlikte azalan yoğun günlerin özlemini çekiyor. 54 yıldır iğne iplikten vazgeçmeyen Özpınar, şimdi 11 metrekarelik atölyesinde küçük tamirat ve tadilatlarla kariyerine devam ediyor.

"54 yıldır terzilik yapıyorum"

İlkokulu bitirdikten sonra terziliğe başladığını söyleyen Özpınar, şöyle konuştu: "11 metrekarelik bir dükkanda 15 yıl terzi olarak çalıştım. Fabrikada asgari ücretle çalıştım ve para olmadığı için yeterli param yoktu. öğleden sonraları terzi olarak çalışıyordu. Her akşam pantolonu dikip eve gidiyordum. Sabah 06.00'da tekrar kalkıp fabrikaya işe gittim. O an yorgunluğun ne olduğunu bilmiyorduk. Artık akşam 7’ye kadar çalıştığımızda yoruluyoruz” dedi.

Trabzon'da raylı sistem dönemi başlıyor Trabzon'da raylı sistem dönemi başlıyor

"Terzilik tamamen bitti"

Mesleğinde yetişen çırak kalmadığından şikayet eden İsmet Özpınar, şöyle konuştu: "Çırak gelince 'Haftalık ne kadar para vereceksin?' diyorlar. 2 ay çalışıp gidiyorlar. Bir şey öğrenemeyecek ki 2 ayda. Bana zararı olacak, faydası olmayacak. Ara sıra pantolon dikiyorum.

Paça daraltma, kısaltma, fermuar değiştirme, etek kısaltma, astar değiştirme gibi şeyler yapıyorum. İşim orta şekerli gidiyor ama bazı terziler 'iş yok' diyor. Çıraklığa başladığımızda para da almıyorduk. Anne, babadan ne alabiliyorsak onu alıyorduk.

Çıraklık zamanımızda en erken 22.00'de eve gidebiliyorduk. Eskiden, aileler ustalara 'Eti senin kemiği benim' diyordu. Eskiden herkes çocuğunu berbere, terziye vermek için esnaf arıyordu ama şimdi ne berber, ne ayakkabıcı yetişiyor. Bizim terzi işi tamamen bitti. Tamir işlerim devam ediyor ama eskisi kadar pantolon dikimi olmuyor” dedi.

Kaynak: HABERLER.COM