Küresel Isınmada Kritik Eşik Aşıldı: Bilim İnsanları Uyarıyor

Dünya genelinde yaşanan küresel ısınma, Cuma günü itibariyle kaydedilen sıcaklık artışıyla bir dönüm noktasına ulaştı. Küresel ortalama sıcaklık, kayıtların tutulmaya başlandığı sanayileşme öncesi dönemlere göre 2,06 derece daha yüksek olarak ölçüldü. Bu durum, iklim krizinin en zararlı etkilerini önlemek amacıyla belirlenen 2 santigrat derecelik üst ısınma sınırının aşıldığı anlamına geliyor.

Avrupa Orta Vadeli Hava Tahminleri Merkezi’nin (ECMWF) ön verilerine göre, bu kırılma geçici olabilir ancak bilim insanları, iklim krizine karşı mücadelede ciddi bir tehdit olduğu konusunda uyarıda bulunuyor. Bu 2 derecelik sınırın aşılması, Birleşmiş Milletler'in (BM) yeni bir raporu ile aynı döneme denk geldi. BM'nin raporuna göre, dünya bu yüzyılda 2,9 derecelik bir artışa doğru hızla ilerliyor.

BM Çevre Programı’nın (UNEP) pazartesi günü yayımladığı Emisyon Açığı raporuna göre, Paris Anlaşması'nın alt sınırı olan 1,5 derece hedefine ulaşabilmek için ülkelerin gelecek 6 yıl içinde emisyonlarını yüzde 42 azaltması gerekiyor. Ancak rapor, geçen yıl fosil yakıtlardan kaynaklanan emisyonların yüzde 1,2 arttığını belirtiyor.

Gazze'de 34 bin 622 kişi hayatını kaybetti! Gazze'de 34 bin 622 kişi hayatını kaybetti!

Buna ek olarak, Brezilya'da kaydedilen 44,8 santigrat derece sıcaklık rekoru, ülkede şimdiye kadar görülen en yüksek sıcaklık olarak kaydedildi. Uzmanlar, bu olağanüstü sıcaklıkları "El Nino" kaynaklı iklim etkisi ve genel iklim değişikliğiyle ilişkilendiriyorlar.

Bu gelişmeler, iklim değişikliğiyle mücadelede acil önlemlerin alınması gerekliliği konusunda dünya genelinde endişeleri artırıyor. Bilim insanları, küresel topluluğun bir araya gelerek sürdürülebilirlik çabalarını artırması gerektiğine vurgu yapıyor.(Karar)

Editör: Haber Merkezi