Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin gerekçeli kararına göre, Madımak Katliamı davasında yer alan sanıkların yargılanmalarının başladığı tarihte, üzerlerine atılan suçun Türk Ceza Kanunu'ndaki ilgili maddeye karşılık geldiği belirtilmiştir.

Ali Yerlikaya 500 milyon liralık vurgunu açıkladı! Ali Yerlikaya 500 milyon liralık vurgunu açıkladı!

Ancak, dava dosyasından ayrılan firari sanıkların zaman aşımından dolayı yargılanmalarının düşürülmesi kararı, 765 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) yer alan hükümler ve geçerli zaman aşımı süreleri göz önüne alınarak verilmiştir.

Gerekçeli kararda, davanın yürütüldüğü tarihte geçerli olan 765 sayılı TCK'de sanıklara atfedilen suça ilişkin zaman aşımı süresinin 20 yıl olduğu, bu süreyi kesebilecek işlemler nedeniyle ise 30 yıla kadar uzadığı ifade edilmiştir.

Bu sürelerin 2 Temmuz 2023 itibarıyla dolması, mahkemeye göre davanın zaman aşımından düşürülmesine neden olmuştur.

Ayrıca, firari sanıkların kaçış tarihinde yürürlükte olan yeni Türk Ceza Kanunu'na göre hesaplanan uzamış zaman aşımı süresinin 45 yıl olduğu, ancak bu sürenin de 2 Temmuz 2023 itibarıyla dolmuş olduğu vurgulanmıştır.

Bu nedenle, suç tarihinde yürürlükte olan TCK'nin 104/2 maddesi uyarınca sanıklar lehine olan zaman aşımı süresinin 30 yıl olduğu ve bu sürenin dolduğu belirtilerek davanın düşürülmesine karar verilmiştir.

Duruşmalarda katılanların vekilleri, suçun "insanlığa karşı suç" kapsamında değerlendirilerek zaman aşımının uygulanmamasını savunmuşlarsa da mahkeme, suç tarihindeki mevcut kanun hükümleri göz önüne alınarak kararını vermiştir.

Kaynak: cumhuriyet