"Yayım tarihinden itibaren geçerli olan düzenlemeye göre, kayıt ve tescili yapılmış olan otomobiller, otobüsler, kamyonlar, kamyonetler, uçaklar ve helikopterler dahil olmak üzere tüm taşıtlar ile 31 Aralık 2023 tarihine kadar kayıt ve tescil edilecek olan taşıtlar, ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) kapsamında değerlendirilecektir. Ek MTV tutarı, 2023 yılı için tahakkuk eden MTV tutarı kadar olacaktır.

Ek MTV, iki eşit taksitte tahsil edilecektir. İlk taksit, düzenlemenin yayım tarihini takip eden ayın sonuna kadar ödenmelidir. Örnek olarak, düzenleme temmuz ayında yasalaşırsa, ek MTV'nin ilk taksiti ağustos ayı sonuna kadar ödenmelidir. İkinci taksit ise kasım ayı sonuna kadar ödenmelidir.

Kamu Personeli İçin Yeni Dönem: Fazla Mesai Ücreti Yok, Denkleştirme Yapılacak Kamu Personeli İçin Yeni Dönem: Fazla Mesai Ücreti Yok, Denkleştirme Yapılacak

Örneğin, motor hacmi 1301-1600 santimetreküp olan 1-3 yaş arası bir araç için ocak ayındaki birinci taksit 1846 TL olarak belirlenmiştir. Aynı araç için temmuz ayındaki ikinci taksit de yine 1846 TL olarak belirlenmiştir. Böylece, mükellef toplamda 2023 yılında 3692 TL ödeyecek ve ek MTV ile birlikte toplamda 7384 TL ödeme yapmış olacaktır.

Deprem nedeniyle Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından "mücbir sebep hali" ilan edilen Kahramanmaraş merkezli bölgelerde, deprem tarihinden itibaren kayıtlı ve tescilli olan taşıtlar, depremde yıkılan veya ağır hasar gören binaların sahiplerine ait taşıtlar ve depremde birinci derece kan hısımlarını kaybeden mükelleflere ait taşıtlar, ek MTV'den muaf tutulacaktır.

Emekli Sandığı emeklileri, yılın 6 ayı için enflasyon farkı ile birlikte toplamda %25 zam alacaktır. Bu düzenleme, temmuz ayından itibaren yürürlüğe girecektir.

Hak sahipliği işlemleri, e-Devlet üzerinden kolaylıkla gerçekleştirilebilecektir. Deprem bölgelerinde, inşaat kredisi veya bina yapımı için başvuruda bulunmak isteyenler, mahallindeki mülki idare amirlikleri veya Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından belirlenen başvuru merkezlerine yazılı olarak veya e-Devlet Kapısı üzerinden başvuruda bulunabileceklerdir. Başvuru sonuçları da yine bu kanallar üzerinden ilan edilecektir.

Ayrıca, depremlerde zarar gören binaların ihyası veya yeniden inşası amacıyla döner sermaye bütçesinden kaynak aktarılabilmesine ilişkin düzenleme yapılmıştır.

Plastik poşetlerin geri kazanım katılım payı tutarı, Cumhurbaşkanı tarafından iki kat artırılabilir veya yarı yarıya indirilebilir.
 

Editör: Haber Merkezi