Geçtiğimiz yıl Microsoft, Activision-Blizzard'ı satın almak için çalışmalara başladığını duyurdu. 68,7 milyar dolarlık bu satın alma işlemi, ticari komisyonlar tarafından birçok ülkede incelendi. Avrupa Birliği, Güney Kore ve Güney Afrika gibi birçok ülke anlaşmayı koşulsuz kabul ederken, Birleşik Krallık ve ABD'nin ticaret komisyonları, anlaşmanın durdurulması için adımlar attı. Birleşik Krallık'ın Rekabet ve Piyasalar Kurumu (CMA) tarafından engellenen anlaşma, Amerika Birleşik Devletleri'nin Federal Ticaret Komisyonu (FTC) tarafından da durdurulma kararıyla karşılaştı. Bunun üzerine Activision-Blizzard anlaşması geçici olarak engellendi ve ardından FTC ve Microsoft arasında bir dava başladı. Geçtiğimiz ayın sonlarında gerçekleştirilen ve 5 gün süren dava sürecinin ardından kesin karar açıklandı.

California'da yapılan mahkeme sürecinin ardından Hakim Jacqueline Scott Corley, bugün FTC v. Microsoft davasıyla ilgili kararını duyurdu. Bu kararla birlikte FTC'nin ihtiyati tedbir kararı engellendi ve Microsoft, satın alımı tamamlamaya bir adım daha yaklaştı. Hakimin tam açıklaması şu şekildedir:

"Microsoft'un Activision'ı satın alması, teknoloji tarihinin en büyüğü olarak kabul ediliyor ve bu incelemeyi hak ediyor. İnceleme sonucunda Microsoft, Call of Duty'yi Xbox ile aynı seviyede tutmayı, Nintendo ile anlaşarak Call of Duty'i Switch'e getirmeyi ve Activision'ın oyunlarını bulut oyun hizmetlerine taşımak için çeşitli anlaşmalar yapmayı taahhüt etti. Mahkeme, FTC'nin bu özel sektördeki belirli dikey birleşmenin rekabeti önemli ölçüde azaltabileceği iddiasında galip geleceği olasılığının bulunmadığını tespit etti. Aksine, bu birleşmenin daha fazla tüketici erişimine işaret ettiği gözlemlendi. Bu nedenle ihtiyati tedbir talebi REDDEDİLMİŞTİR."

Bu açıklamadan da anlaşılacağı gibi, hakim Microsoft'u davada haklı buldu. Ayrıca, Hakim Corley, Microsoft'un Call of Duty serisini diğer platformlarda tutacağına inanıyor ve Nintendo Switch'in FTC'nin iddia ettiğinin aksine ev konsolu olarak kabul edilebileceğini belirtiyor.

Xiaomi, elektrikli SUV modelini 2024'te sunacak Xiaomi, elektrikli SUV modelini 2024'te sunacak

Mahkeme kararının açıklanmasının ardından Microsoft Başkanı Brad Smith, kararı kutladı ve diğer yargı kararlarının da hızlıca verilmesini talep etti. Activision Blizzard CEO'su Bobby Kotick de bu anlaşmanın rekabete izin vereceğini belirterek kararı tebrik etti.

Ancak FTC sözcüsü Douglas Farrar, mahkeme kararının ardından hala bir sonraki adımlarını planladıklarını belirtti. FTC, bu birleşmenin bulut oyunları, abonelik hizmetleri ve konsollarda açık rekabete yönelik tehditler oluşturduğunu düşünerek mahkeme kararını eleştirdi. FTC, önümüzdeki günlerde anlaşmaya karşı verdikleri mücadeleye devam etmek için nasıl bir adım atacaklarını açıklayacak. FTC'nin 14 Temmuz tarihine kadar itiraz hakkı bulunmaktadır.

San Francisco Mahkemesi'nin kararıyla birlikte Microsoft, 18 Temmuz'a kadar satın alımı gerçekleştirme izni almıştır. Ancak şirketin satın alımı tamamlamak için bazı adımlar atması gerekmektedir. Birleşik Krallık'ta engellenen Microsoft, satın alımı BK dışındaki yerlerde tamamlayabilir veya ülkenin Rekabet ve Piyasalar Kurumu (CMA) ile anlaşma sağlayabilir. CMA'nın kararına itiraz eden Microsoft, davanın 28 Temmuz'da başlaması planlanan duruşmasında hukuki mücadelesine devam edecek. Öyleyse, 2024 yılında Activision oyunlarını Game Pass aboneliğinde görebileceğimizi görmek için bekleyip göreceğiz.

Editör: Haber Merkezi