TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Murat Kurum, iklim krizine dikkat çekerek yeşil dönüşüm çalışmalarında önemli bir adımı açıkladı. Kurum, iklim değişikliğinin son yıllarda yaşanan afetlerle insanlığı derinden etkilediğini belirtti ve dünya genelindeki çevresel sorunların ciddiyetine vurgu yaptı.

Kurum'un yaptığı açıklamaya göre, iklim krizinin etkileri arasında ani hava olayları, orman yangınları, sel ve kuraklık gibi afetlerin yaşandığına dikkat çekildi. Ayrıca, Rusya ve Kazakistan'da yaşanan nehir buzullarının erimesi sonucu su baskınlarının ortaya çıkması gibi olaylar, iklim krizinin boyutlarını gözler önüne serdi.

Özgür Özel Sinan Ateş davası hakkında konuştu: Artık mızrak çuvala sığmıyor Özgür Özel Sinan Ateş davası hakkında konuştu: Artık mızrak çuvala sığmıyor

Yeşil dönüşümün öneminin altını çizen Kurum, dünyanın kritik bir eşikten geçtiğini ve küresel ısınmayı 1.5 derece sınırında tutmanın önemine değindi. Bu hedefe ulaşmak için küresel emisyonların azaltılması gerektiğini belirterek, 2030 yılına kadar emisyonların yüzde 45 azaltılması ve 2050 yılında net sıfıra ulaştırılması gerektiğini vurguladı.

İklim krizinden çıkışın, tüm insanlığın ve devletlerin iş birliği içerisinde doğa ile uyumu yeniden sağlamasından geçtiğini söyleyen Kurum, Türkiye'nin bu konudaki sorumluluklarını da değerlendirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde yürütülen çevre politikalarına vurgu yaparak, Türkiye'nin iklim değişikliğiyle mücadelede yeni sorumluluklar üstlendiğini ifade etti.

Kurum, Türkiye'nin diplomatik girişimleriyle 30 Mart'ın "Uluslararası Sıfır Atık Günü" olarak kabul edilmesinin önemine değindi ve Sıfır Atık Hareketi'nin küresel çözüm mekanizması olarak tüm insanlığa hizmet ettiğini belirtti.

Yeşil dönüşüm çalışmalarında en önemli adım olarak İklim Kanunu'nun çıkarılmasını gösteren Kurum, bu kanunun iklim değişikliğiyle mücadelede Türkiye'nin temel çerçevesini oluşturacağını vurguladı. İklim Kanunu'nun, çevre ve iklim adaletini sağlayacak bir güvence kaynağı olacağını belirtti.

Kurum'un açıklamalarına göre, Türkiye'nin gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakma sorumluluğuyla hareket ettiği ve yeşil dönüşümle iklim dostu politikaları benimsediği vurgulandı. Bu çerçevede, 15 Mayıs Dünya İklim Günü'nün tüm insanlığı iklim sorunlarına karşı harekete geçmeye davet ettiği ifade edildi

Kaynak: milliyet