Nijerya'nın kuzeybatı bölgesindeki bir okula silahlı kişilerin saldırdığı ve en az 287 öğrenciyi kaçırdığı açıklandı. Olay, Batı Afrika ülkesinde bir haftadan kısa süre içinde yaşanan ikinci toplu kaçırma olayı.  
AP'nin haberine göre, Nijerya'nın kuzeyindeki okul öğrencilerinin kaçırılması yaygın bir olay ve grupların Borno eyaletinin Chibok köyünde 200'den fazla kız öğrenciyi kaçırdığı 2014'ten bu yana endişe kaynağıdır. 
Son yıllarda ele geçirme vakaları kuzeybatı ve orta bölgelerde yoğunlaştı; Burada düzinelerce silahlı grup, çoğunlukla büyük fidyeler karşılığında köylüleri ve gezginleri hedef alıyor.
Yerel halk Associated Press'e, saldırganların Perşembe günü Kaduna eyaletinin Kuriga kasabasındaki devlet okulunu tam da öğrenciler sabah 8 civarında okula başlamak üzereyken kuşattığını söyledi.  
Yetkililer daha önce saldırıda 100'den fazla öğrencinin rehin alındığını açıklamıştı. Ancak okul müdürü Sani Abdullahi, şehri ziyareti sırasında Kaduna Valisi Uba Sani'ye, nüfus sayımı sonrasında toplam kayıp kişi sayısının 287 olduğunu söyledi.

“Her çocuğun geri dönmesini sağlayacağız. Vali, başkentten 55 mil (89 kilometre) uzaklıktaki bölgedeki köylülere, güvenlik teşkilatlarıyla birlikte çalışıyoruz" ifadesini kullandı.

Brezilya Felaketi: Hayatını Kaybedenlerin Sayısı 75'e Yükseldi Brezilya Felaketi: Hayatını Kaybedenlerin Sayısı 75'e Yükseldi

Dünkü saldırının sorumluluğunu hiçbir grup üstlenmese de suç, ev sahibi topluluklarla onlarca yıldır süren kırsal çatışmaların ardından şiddetli saldırılar düzenlemek ve fidye için adam kaçırmakla suçlanan, çoğunluğu çobanlardan oluşan silahlı gruplara yüklendi. 

Arama operasyonu genişledikçe birkaç saat sonra güvenlik güçleri valiyle birlikte geldi; Topluluk üyeleri ve ebeveynler bir araya gelerek haber bekliyorlardı. Saldırı, Nijerya'nın kuzeydoğusundaki çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 200'den fazla kişinin aşırılık yanlıları tarafından kaçırılmasından birkaç gün sonra gerçekleşti.
Gözlemciler, AP'nin analizine göre her iki saldırının da Nijerya'nın kötüleşen güvenlik krizini hatırlattığını ve bunun 2023'te yüzlerce ölüme yol açtığını söylüyor. Bola Tinubu, şiddeti sona erdirme sözü verdikten sonra geçen yıl Nijerya'nın cumhurbaşkanı seçildi. Afrika odaklı Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü'nde Batı ve Orta Afrika üzerine araştırma görevlisi olan Oluwole Ojewale, Tinubu yönetimi altında "güvenlik durumunda henüz somut bir iyileşme yaşanmadığını" söyledi.

Kaynak: Karar