Pakistan Halk Partisi (PPP) ve Pakistan Müslüman Ligi-Navaz (PML-N) tarafından ortak aday olarak gösterilen Asif Ali Zardari, 8 Şubat'ta gerçekleştirilen ulusal meclis ve eyalet meclisleri seçimlerinin ardından resmi olmayan sonuçlara göre Pakistan'ın cumhurbaşkanı olarak seçildi. Zardari, daha önce 2008-2013 döneminde cumhurbaşkanlığı görevini yürütmüştü.

Gazze'de can kaybı 34 bin 654'e çıktı Gazze'de can kaybı 34 bin 654'e çıktı

Seçimde Zardari'ye rakip olan Mahmud Achakzai, Sünni İttihad Konseyi'nin adayı ve Pahtunhva Milli Avami Partisi (PKMAP) lideri olarak yarışmıştı. Achakzai, eski Başbakan İmran Khan'ın partisi Pakistan Adalet Hareketi (PTI) tarafından da desteklenmişti.

Asif Ali Zardari, 1955'te Karaçi'de önemli bir ailede doğdu. Eski Başbakan Benazir Bhutto'nun eşi olan Zardari, Pakistan tarihinde "ülkeyi ve Müslüman bir ülkeyi yöneten ilk kadın" unvanını taşıyan Bhutto'nun ölümünden sonra siyaset sahnesinde daha da belirgin bir rol oynamıştır. 2008-2013 yıllarında cumhurbaşkanı olarak görev yaptıktan sonra, 8 Şubat 2024'teki seçimlerde yeniden cumhurbaşkanı seçilmiştir.

benazir.jpg

Kaynak: Karar