Varşova'da polis, eski İçişleri Bakanı Mariusz Kaminski ve Yardımcısı Maciej Wasik'i "görevi kötüye kullanmak" ve "yolsuzluğa azmettirmek" suçlamalarıyla 2'şer yıl hapis cezasına çarptırıldıktan sonra Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na düzenledikleri baskınla gözaltına aldı.

İkilinin Cumhurbaşkanı Andrzej Duda'nın Belaruslu muhalif lider Svietlana Tsihanouskaya ile görüştüğü esnada gözaltına alındığı bildirildi.

Polonya İçişleri Bakan Yardımcısı Czeslaw Mroczek, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Kaminski ve Wasik'inin Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gözaltına alındığını doğruladı.

Eski Bakan Kaminski ve Yardımcısı Wasik, 2007-2010 yılları arasında Yolsuzluk Karşıtı Merkez Büro CBA Başkanı olarak görev yaptıkları dönemde "görevi kötüye kullanma" ve "yolsuzluğa azmettirme" suçlamalarıyla Varşova Yerel Mahkemesi'nde yargılanmış ve 2015 yılında 3'er yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Ancak, o dönem Cumhurbaşkanı Duda'nın af yetkisini kullanmasıyla cezaları affedilmişti.

Cannes Film Festivali'nde Meryl Streep'e onur ödülü verildi! Cannes Film Festivali'nde Meryl Streep'e onur ödülü verildi!

Yüksek Mahkeme, Duda'nın af kararının geçersiz olduğuna hükmederek dosyayı Varşova Bölge Mahkemesi'ne geri göndermişti. Geçtiğimiz yıl yapılan bir oturumda Kaminski ve Wasik, "görevi kötüye kullanma" ve "yolsuzluğa azmettirme" suçlarından tekrar 2'şer yıl hapis cezasına mahkum edilmişti. Bu kararın ardından Kaminski ve Wasik'in milletvekillikleri düşürülmüştü.

Polonya'da yaşanan bu olay, siyasi çevrelerde tartışmalara neden oldu. İktidar partisi Vatandaş Platformu'nun siyasi bir intikam olarak değerlendirildiği iddialarına karşın, Cumhurbaşkanı Duda, anayasanın kendisine verdiği af yetkisini kullandığını ve söz konusu kişileri daha önce 2016 yılında affettiğini savundu. Af yetkisi tartışması, ülkedeki siyasi gerginliği derinleştirmiş durumda.

Kaynak: birgün