Enerji Bakanı Herman Halushchenko, mevcut sözleşmenin süresi dolduktan sonra Rus gazının Ukrayna üzerinden akışına izin verecek herhangi bir ticaret anlaşmasını kabul etmedi. Halushchenko bu yorumu Bloomberg'e verdiği röportajda dile getirdi.

Nijerya'nın Enugu Eyaletinde Silahlı Saldırı: 10 Ölü Nijerya'nın Enugu Eyaletinde Silahlı Saldırı: 10 Ölü

The Kyiv Independent'ın haberine göre, Kiev ve AB daha önce 2019'da imzalanan ve süresi Aralık 2024'te dolacak olan Rus gazına yönelik transit anlaşmasını uzatmak istemeyeceklerini belirtmişti.

Avrupa ülkelerinin Rus doğal gazına olan bağımlılıklarını azaltma çabalarına rağmen Rus doğal gazı hâlâ AB ithalatının önemli bir bölümünü oluşturuyor. Bazı tüccarlar Ukrayna üzerinden transit geçişin özel anlaşmalar temelinde 2024'ten sonra da devam edeceğini umduklarını ifade etti.

Halushchenko, Viyana'daki Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nda Bloomberg'e yaptığı açıklamada, "Masada herhangi bir olası çözüm yok" dedi.  
Halushchenko, Avrupa ülkelerinin Rus gazını satın almak yerine, yakıtı 15 milyar metreküp gaz depolama alanı sunan Ukrayna'daki depolarda saklamasını önerdi.  
Rusya, 2022'de boru hattı yoluyla Avrupa'ya gaz geçişini önemli ölçüde azalttı, ancak Avusturya, Macaristan ve Slovakya gibi ülkeler büyük ölçüde Rusya ithalatına bağımlı olmaya devam ediyor.

Kaynak: Karar