2018 yılında terör örgütü listesine alınan Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) militanlarının Afrin’e girdiği ve kontrolü ele geçirdiği ifade ediliyor. Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu’na (SMO) bağlı Cebhe el-Şam ve Ceyş el-İslam grupları ile Hamza Tümeni (Hamzat) ve Sultan Süleyman Şah (Emşat) grupları arasında Halep’in kuzeyindeki El Bab ilçesinde önceki gün başlayan çatışmalar, Afrin kırsalına sıçramıştı.

Yerel kaynaklar, HTŞ'nin Afrin'deki El Mahmudiye mahallesinde kontrolü tamamen ele geçirdiğini ve Afrin Hastanesi'ne girerek sağlık ekibini çıkardıktan sonra hastaneyi askeri karargaha dönüştürdüğünü bildirdi.

Suriye İnsan Hakları Gözlem Evi'ne (SOHR) göre, Türkiye'nin desteklediği grupların arasında yaşanan bölünme sahaya da yansıdı, HTŞ Afrin'in kontrolünü ele geçirdi. SMO bünyesinde yer alan Ahrar el-Şam ve Sultan Murad Tugayı ise, ikiye bölünmüş durumda. Her iki grubun üyeleri, farklı bölgelerde farklı tarafları destekleyerek çatışmalara katılıyor.

Afrin, 2018'in mart ayında Zeytin Dalı Harekatı'yla birlikte Türkiye ve desteklediği grupların kontrolüne geçmişti.

Gazze'de ölü sayısı 34 bin 596'ya çıktı! Gazze'de ölü sayısı 34 bin 596'ya çıktı!

Astana sonrası

Afrin'in HTŞ kontrolünün eline geçmesinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Astana'daki görüşmesini takip etmesi dikkat çekti.

Diyalog sinyalleri

Türkiye son dönemlerde Beşar Esad yönetimine temas ve diyalog sinyalleri vermesiyle dikkat çekiyordu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çekya'nın başkenti Prag'da düzenlenen Avrupa Siyasi Topluluğu (AST) toplantısının ardından yaptığı basın açıklamasında, Suriye Devlet Başkanı Esad'la görüşebileceklerini belirterek, "Vakti saati geldiğinde Suriye'nin başkanıyla görüşme yoluna gidebiliriz" demişti.

Kaynak: halktv.com.tr

Editör: Haber Merkezi