TBMM İliç Maden Kazası Araştırma Komisyonu Bakanlık Yetkililerini Dinledi TBMM İliç Maden Kazası Araştırma Komisyonu Bakanlık Yetkililerini Dinledi

Marmara Denizi açıklarında seyir halindeyken batan "BATUHAN A" gemisi ve 6 mürettebatını arama çalışmaları üçüncü gününde devam ediyor. Denizin 51 metre derinliğinde tespit edilerek ele geçirilen gemi, dün TCG gemisinin halatlarının kopması nedeniyle suya daldırılamadı. Kayıp 6 mürettebattan 2'sinin cesedinin de gemide bulunduğu öğrenildi.

1.250 ton mermer tozu yüklü "BATUHAN A" isimli ticari gemi, 14 Şubat'ta saat 20.30'da ve 15 Şubat'ta ise 06.32'de Marmara Adası'ndaki Badalan Limanı'ndan Gemlik Limanı'na doğru yola çıktı. Acil durum sinyali alındı ​​ve sinyal kesildi. 

Karacabey ilçesinin kuzeyinde sahilden 4 mil açıkta batan geminin arama kurtarma çalışmalarını koordine etmek üzere Mudanya ve Karacabey ilçelerinde Bursa Valisi Mahmut Demirtaş başkanlığında kriz merkezi kuruldu. AFAD, Sahil Güvenlik Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik, Deniz Polisi, Jandarma, UMKE, ANDA, AKUT ve NAK ekipleri tarafından 6 gemi cankurtaran filikası, 28 araç ve 1 sahil güvenlik korveti olmak üzere toplam 275 personelle kurtarma çalışmaları başlatıldı.

1 Sahil Güvenlik korveti, 3 Sahil Güvenlik botu, 1 Sahil Güvenlik helikopteri, 1 Sahil Güvenlik uçağı, 1 Deniz Kuvvetleri Komutanlığı keşif karakol uçağı, 2 Sahil Güvenlik botu, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı arama kurtarma gemisi Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı mayın gemisi, Arama kurtarma çalışmalarına ROV da dahil olurken, Deniz Polisi ekibi de teçhizatıyla, Sahil Polisine bağlı Nene Hatun römorkörü ve RHIB botu da katıldı.

51 METRE DERİNLİKTE TESPİT EDİLDİ

İzmit Körfezi'ndeki TCG ÇUBUKLU araştırma gemisi, Erdek Deniz Üs Komutanlığı'nda görev yapan TCG AYVALIK maden gemisi ve Karadeniz açıklarında görev yapan TCG AKIN arama kurtarma gemisi de destek amacıyla bölgeye geldi. Yine Deniz Kuvvetleri Komutanlığına ait 1 adet Seahawk helikopteri Çanakkale Deniz Hava Üs Komutanlığında, Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait 1 adet AS532 tipi helikopter ise bölge etrafında hareket etmek üzere Eskişehir Ana Birinci Üs Komutanlığı Havayolunda hazır bekletiliyor. 

Milli Savunma Bakanlığı'nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, BATUHAN-A ticaret gemisinin 6 mürettebatının arama kurtarma çalışmalarına destek veren Deniz Kuvvetleri'nin, gemiyi derinden ele geçirdiği bildirildi. Prob cihazı ile 51 metre. Su altında kaydedilen görüntülerde, gemi yanda değildi ve denizdeymiş gibi battı. Geminin üç boyutlu modellemesi de, battığı pozisyonun arama ve kurtarma çalışmalarını kolaylaştırmak için değerlendirildi.

Kaynak: CUMHURİYET