Suriye ordusu ve destekçilerinin İdlib'e yönelik düzenlediği saldırılarda 66 kişi hayatını kaybetti, 270 kişi yaralandı. Suriye Sivil Savunması, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi sınırları içindeki 70 yerleşim yerine yönelik Ekim ayı raporunu yayınladı.

Rapora göre, Suriye rejimi ve destekçileri, yakıcı etkiye sahip silahlarla 9 kez saldırı düzenledi ve savaş uçakları 30, karadan karaya atış yapılan silahlarla 269 saldırı gerçekleştirdi. Saldırılarda 66 sivil öldü, 270 sivil yaralandı, ölenlerin 13'ü kadın, 23'ü çocuktu.

Ayrıca, Suriye ordusu ve destekçilerinin ekim ayında okul, cami, sağlık tesisi, pazar yerleri ve kamplardan oluşan 43 yaşam merkezini hedef aldığı belirtildi.

Pakistan'da trafik kazası: 15 ölü, 22 yaralı! Pakistan'da trafik kazası: 15 ölü, 22 yaralı!

ABD'nin Şam Büyükelçiliği, Suriye'nin kuzeybatısındaki bölgelere düzenlenen saldırıları kınayarak, bu saldırıların 120 binden fazla kişiyi yerinden ettiğini ve çok sayıda sivilin öldüğünü belirtti.

İDLİB'TEKİ SON DURUM

Türkiye, Rusya ve İran, 2017'deki Astana toplantısında Suriye yönetiminin kontrolünde olmayan bölgelerde 4 "gerginliği azaltma bölgesi" oluşturulmasına karar verdi. Ancak Şam yönetimi, İran destekli terörist gruplar ve Rusya'nın saldırılarına devam ederek bu bölgelerin üçünü ele geçirdi ve son olarak İdlib'e yöneldi.

Türkiye, Eylül 2018'de Rusya ile yeni bir ateşkes mutabakatına varsa da saldırılar Mayıs 2019'da yeniden şiddetlendi. 5 Mart 2020'de Türkiye ile Rusya arasında sağlanan yeni mutabakatla ateşkes büyük ölçüde korunuyor.

Bu dönemde saldırılardan kaçan yaklaşık 2 milyon sivil, Türkiye sınırına yakın bölgelere göç etmek zorunda kaldı.(haber global)

Editör: Haber Merkezi