Arnavutluk Adalet Bakanlığı tarafından iadesinin ardından Türkiye'de tutuklanan Thodex kripto para borsası kurucusu Faruk Fatih Özer ve kardeşleri Güven ve Serap Özer dahil 21 sanığın yargılandığı "dolandırıcılık" suçundan Anadolu 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde karar açıklandı.

"Cumhurbaşkanı Erdoğan: Edanur tedbirsizlikten öldü, kabul edilemez! "Cumhurbaşkanı Erdoğan: Edanur tedbirsizlikten öldü, kabul edilemez!

26 MİLYAR 615 MİLYON 25 BİN LİRA ADLİ PARA CEZASI

Sanıkların "örgüt kurma, yönetme ve örgüte üye olmak", "nitelikli dolandırıcılık", "mal varlığı değerlerini aklama", "bilişim sistemleri kullanmak suretiyle dolandırıcılık" suçlarından 11 bin 196 yıl 10'ar ay hapis cezası ve toplamda 26 milyar 615 milyon 25 bin lira adli para cezası verildi. Faruk Fatih Özer, Güven Özer ve Serap Özer'e ayrı ayrı 8 milyar 871 milyon 675 bin lira olmak üzere toplamda 26 milyar 615 milyon 25 bin lira adli para cezası uygulandı. Verilen para cezalarının bir kısmının 24 ay taksitle ödenmesine hükmedildi.

11 BİN 196 YIL HAPİS CEZASI

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Faruk Fatih Özer, Güven Özer ve Serap Özer'e "örgüt kurma, yönetme ve örgüte üye olmak", "nitelikli dolandırıcılık", "mal varlığı değerlerini aklama", "bilişim sistemleri kullanmak suretiyle dolandırıcılık" suçlarından 11 bin 196 yıl 10 ay 15'er gün hapis cezası verdi. Diğer sanıklara ise çeşitli suçlardan değişen sürelerde hapis cezası verildi. Mahkeme heyeti, 16 sanık hakkında ise delil yetersizliği gerekçesiyle "nitelikli dolandırıcılık" suçundan beraat hükmü kurdu. Thodex davası, Türkiye'nin en büyük kripto para dolandırıcılığı davalarından biri olarak kaydedildi.

İDDİANAMEYE GÖRE

Thodex kripto para borsasının kurucusu Faruk Fatih Özer ve kardeşleri Güven Özer ile Serap Özer dahil 21 sanığın "dolandırıcılık" suçundan yargılandığı dava kapsamında, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede sanıkların "suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme", "bilişim sistemleri banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık" ve "tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılık ve suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama" suçlarından 12 bin 164'er yıldan 40 bin 562'şer yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Esas hakkındaki mütalaada ise sanık Faruk Fatih Özer ile kardeşleri Güven Özer ve Serap Özer'in "nitelikli dolandırıcılık", "suç işlemek amacıyla örgüt kurma" ve "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama" suçlarından 12 bin 142 yıldan 40 bin 462 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor. Sanık Zuhal Özer'in "örgüte üye olmak" ve "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama" suçlarından 8 yıldan 18 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edilen mütalaada, diğer 17 sanığın çeşitli suçlardan değişen oranlarda hapis cezasına mahkum edilmesi isteniyor.

FARUK FATİH ÖZER 23 NİSAN'DA TUTUKLANMIŞTI

Thodex kripto para borsasının kurucusu Faruk Fatih Özer, 30 Ağustos 2022'de Arnavutluk'ta yakalandıktan sonra Türkiye'ye iade edilmişti. Arnavutluk'taki Dıraç Temyiz Mahkemesinin iade kararının ardından 20 Nisan'da Türkiye'ye getirilen Özer, 23 Nisan'da Anadolu Adalet Sarayı'nda nöbetçi hakimlikçe tutuklandı.  (karar)

Editör: Haber Merkezi