Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından 2019 yılında başlatılan "100 Bin Alt Gelir Grubu Sosyal Konut Projesi" kapsamında hak sahibi olan yurttaşlar, evlerinin 4 yıldır teslim edilmemesi ve ödeme planlarındaki değişikliklerle konut fiyatlarının ve aylık taksitlerin artırılmasını protesto etmek amacıyla İstanbul Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü önünde bir araya geldi.

Eyleme katılan mağdurlar, ellerinde "Sayın Cumhurbaşkanım, TOKİ Tuzla 5 bin 750 Konut Maltepe projesi fiyatları çok pahalı. Söz verilen hakları iade edin. Ödemeler 240 aydan 180 aya indirildi. Yüzde 1 KDV yüzde 10 oldu. 0,49 faiz kaldırıldı. Söz verdiniz" yazılı pankartlar taşıdı. Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı eylemde, mağdurların "Mağdurlar burada, Murat Kurum nerede?" şeklindeki sloganları dikkat çekti.

Eylemde konuşan Fırat Balta, 2019'de verilen vaatlerle 2023'teki vaatler arasında çelişkiler olduğunu belirterek, daire fiyatlarının fahiş bir şekilde arttığını ifade etti. Balta, özellikle Maliye Bakanlığı'nın Tuzla bölgesindeki arsaya askeri tesis yapmasının maliyetini dar gelirli vatandaşlara yüklediğini iddia ederek, bu durumun bir an önce çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Ali Yerlikaya 500 milyon liralık vurgunu açıkladı! Ali Yerlikaya 500 milyon liralık vurgunu açıkladı!

Mağdurların sözcüsü olarak açıklama yapan Balta, Murat Kurum'un özellikle vaat ettiği maliyet artışlarının dar gelirli vatandaşa yansıtılmayacağı sözünün yerine getirilmesini talep etti. Ayrıca, TOKİ'nin dar gelirli vatandaşlara faizli bir şekilde daire fiyatları belirlemesine ve KDV oranlarını artırmasına tepki gösterdi.

Eylemde birçok mağdurun yaşadığı ekonomik zorluklar ve projelerdeki aksaklıkların bir an önce çözülmesi için yetkililere çağrıda bulunuldu. Mağdurlar, yaşadıkları sıkıntıların çözümü için TOKİ Başkanlığı ve ilgili bakanlıkların bir an önce harekete geçmesini istedi. 

Kaynak: cumhuriyet