Türk Devletleri Teşkilatı (TDT), Astana'da düzenlenecek 10. Yıl Dönümü Zirvesi'nde bir araya geliyor. Zirve, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in ev sahipliğinde "Türk Devri" sloganıyla gerçekleşecek. Katılımcılar arasında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev gibi üye ülkelerin liderleri yer alacak.

Gözlemci ülke olarak Türkmenistan'ın Halk Maslahatı Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban da zirveye katılacaklar. Zirvede, ekonomi, ticaret, ulaştırma, gümrük, finans, eğitim, turizm, kültür ve diğer birçok alanda önemli kararlar alınması bekleniyor. Astana Senedi ve Astana Bildirisi'nin imzalanması da gündemde.

Pakistan'da trafik kazası: 15 ölü, 22 yaralı! Pakistan'da trafik kazası: 15 ölü, 22 yaralı!

TDT Genel Sekreter Yardımcısı Ömer Kocaman, zirvenin "Türk Devri" sloganının önemine vurgu yaparak, Türk dünyasının entegrasyonuna yönelik önemli çalışmaların zirvede atılacağını belirtti. Zirvede üye devletler arasındaki yatırımların artırılması da ele alınacak, özellikle güvenlik ve savunma alanlarında işbirliği derinleştirilecek. Ayrıca, Sivil Koruma Mekanizması oluşturulması için karar alınması bekleniyor.

Astana Bildirisi'nin kabul edilmesiyle önemli işbirliği alanlarının ortaya çıkması bekleniyor. Ayrıca, liderler İsrail-Filistin çatışması ve diğer bölgesel ve uluslararası gelişmeleri ele alacaklar ve Gazze'deki vahşeti kınayacaklar.

Gençlik alanındaki işbirliğinin de zirvede önemsendiğini belirten Kocaman, gençlerin Türk dünyası için sorumluluk sahibi bireyler olarak yetiştirilmesinin önemli olduğunu vurguladı. Ticaret hacminin artırılması da gündemde, ve Türk Yatırım Fonu'nun bu konuda önemli bir rol oynayacağı ifade edildi.

Son olarak, TDT'nin kuruluş ve kurumsallaşma döneminin tamamlandığını ve Türkmenistan'ın üye olarak katılmasının beklendiğini, Macaristan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin gözlemci olarak katılmasının teşkilatı daha da güçlendirdiğini ifade edildi. Teşkilat, farklı bakanlıklar arasındaki işbirliğini geliştirmiş ve bürokrasiler arasında iş yapabilme kültürünü geliştirmiştir.(trt)

Editör: Haber Merkezi