Türkiye'nin ilk kadın yönetmen, senarist ve yapımcılarından biri olan Birsen Kaya, 81 yaşında hayatını kaybetti. Yönetmen ve yapımcı Biket İlhan, sanatçının vefatını duyurdu. İlhan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Macera filmleriyle tanınan ilk kadın yönetmenlerden Birsen Kaya'yı kaybettik. Sinema serüvenine Halit Refiğ'in asistanı olarak başladı ve 15 film yönetti. Geçtiğimiz yıllarda Adana Altın Koza Film Festivali'nde tanışmıştık. Yönetmenlik yaptığı yılları, o zor şartlarda gerçekleşen mucizeleri anlattı... Nur içinde yatsın sevgili dostumuz."



BİRSEN KAYA KİMDİR?

Yönetmen ve senarist Birsen Kaya, aynı zamanda Bilge Olgaç ve Cahide Sonku ile birlikte ilk Türk kadın yönetmenlerden biridir.

Birsen Kaya, 1963 yılında gazetecilik yaparken Halit Refiğ'in asistanı olarak çalışmaya başladı ve "Artist" dergisinin setlerinde röportajlar yaptı. Refiğ'in "Gurbet Kuşları" filmiyle sektöre adım atan Kaya, 200'e yakın filmde asistan olarak çalıştı.

Yılmaz Güney'in Ölmeden Önceki Son Fotoğrafı Ortaya Çıktı Yılmaz Güney'in Ölmeden Önceki Son Fotoğrafı Ortaya Çıktı

Yönetmen Nazmi Özer'in hastalanıp Kanlı Kader filmini yarım bırakmasının ardından Birsen Kaya bu filmi tamamlayarak yönetmenliğe geçti.

Senaryolarının çoğunu kendisi yazdı. İlk erotik filmlerden birini "Genelevdeki Kirli Evler" filminin çekimleri sırasında yaptı. Daha sonra Killing gibi çizgi roman kahramanlarını filme uyarladı. Toplam 15 filmin yönetmenliğini, 11'inin de senaristliğini yapan Kaya, 1970'li yıllarda televizyonun yaygınlaşmasıyla gerileme dönemine giren sinemayı terk etti.

Kaynak: karar