Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde yıkılan Hacı Ömer Apartmanı ve ardından gelen Ebrar Sitesi'nin soruşturması, bilirkişi raporunun ardından çıkan skandalla sarsıldı. Bilirkişi raporu, binaların güvenlik eksikliklerini tespit etmesine rağmen asli sorumluluğu belirleyemedi.

Pazartesi Günü Yağmur Taktaş'ın Mezarı Açılacak Pazartesi Günü Yağmur Taktaş'ın Mezarı Açılacak

Hacı Ömer Apartmanı'nın soruşturması kapsamında, 60'tan fazla yurttaşın hayatını kaybetmesine neden olan deprem sonrasında, asli kusur belirlenememesi sebebiyle müteahhitler serbest bırakıldı. Bilirkişi raporunda, müteahhitlerin tali kusurlu olduğu ifade edildi, ancak asli kusur belirlenemediği için sorumluların serbest bırakıldığı ortaya çıktı.

Hacı Ömer Apartmanı'nda asli kusur tespit edilememesi, benzer şekilde Ebrar Sitesi'ni inşa eden Tevfik Tepebaşı'nın serbest bırakılmasına yol açtı. 1400'den fazla kişinin hayatını kaybettiği Ebrar Sitesi'nin müteahhidi Tepebaşı, bilirkişi raporu gerekçe gösterilerek tahliye edildi.

Soruşturma avukatlarından Naim Eminoğlu, bilirkişi raporunda müteahhitlerin tali kusurlu olarak belirlendiğini ancak asli kusurun belirlenemediğini belirtti. Bu durumun hukuki olmadığını savunan Eminoğlu, "Bilirkişi, raporun sonunda binanın yapımındaki tüm sorumluları kamu görevlileri de dahil herkesin tali kusurlu olduğunu belirtmiş" dedi.

Halkın Hukuk Bürosu da bu karara sert tepki gösterdi. Avukatlar, "6 Şubat Depremlerinde Yıkılan Hacı Ömer Apartmanı Soruşturmasında Tutuklu Müteahhit Tevfik Tepebaşı Tahliye Edildi. Tahliye Gerekçesi Olarak Bilirkişi Raporu Gösterildi. Tevfik Tepebaşı Ve Atilla Öz Tutuklansın! Depremde Katledilen Halkımız İçin Adalet İstiyoruz!" şeklinde bir açıklama yaptı.

Kaynak: cumhuriyet