Kenya'da Şiddetli Yağışlarla Tetiklenen Sel Felaketinde Can Kaybı Artıyor Kenya'da Şiddetli Yağışlarla Tetiklenen Sel Felaketinde Can Kaybı Artıyor

Yaklaşık iki yıl önce Rus güçleriyle yaşanan çatışmalarda ağır hasar gören Ukrayna'nın Trostyanets kasabası, pilot program kapsamında devlet fonlarıyla yeniden inşa edilen altı yerleşim yerinden biri.

Reuters'e göre Trostyanets Belediye Başkanı Yuriy Bova, şehirlerin canlanmasına veya ülkenin yeniden kalkınmasına yardımcı olabilecek milyonlarca Ukraynalının Avrupa'da kalıcı sürgüne gönderildiğini söyledi. Rusya'ya sadece 30 kilometre uzaklıktaki şehirde konuşan Bova, "Geri dönmesi gereken herkes, geri dönmesi ve geleceğini burada kurması gereken her çocuk için mücadele ediyoruz" dedi.

Bova, harabeye dönen kentle ilgili şunları söyledi: "Etrafta dolaşmak ve bunu her gün görmek insanı manevi olarak travmatize ediyor. Başta kafeler, kütüphaneler, fabrikalar, okullar ve hastaneler olmak üzere her şeyi restore etmemiz gerekiyor."

Kiev'deki yetkililer, yüz milyarlarca dolar gerektirecek ve hastaneler, enerji santralleri ve demiryolları gibi kritik alanların hızlı onarımını içerecek olan Ukrayna'nın yeniden inşasının aciliyetinin sinyalini verdi.

Ancak savaş hiçbir azalma belirtisi göstermiyor. Nakit sıkıntısı çeken Ukrayna kendisini Rus saldırılarına karşı savunmaya devam ediyor.

YENİDEN İNŞAAT  LÜKS HALE GEÇTİ

Trostyanets'e sadece 20 kilometre uzaklıktaki ve savaşın başlangıcındaki yoğun Rus bombardımanının izlerini taşıyan Okhtyrka şehrinin belediye başkanı Pavlo Kuzmenko için şehir meydanlarını yeniden canlandırmak, Ukrayna'nın şu anda karşılayamayacağı bir lüks haline geldi.

Okhtyrka'daki yetkililer, bir zamanlar belediye binası olan ana bulvardaki molozları kaldırmakta yavaş davrandılar ve caddenin karşısındaki yıkılan dükkanı henüz onarmadılar. Ancak çoğu okul, büyük ölçüde uluslararası bağışçılar sayesinde yeni pencereler, çatılar veya bomba sığınaklarıyla onarıldı.

Geçen yıl Trostyanets'in planlarını açıkça eleştiren ve kaynak yetersizliğinden şikayet eden Kuzmenko, odak noktasının yalnızca evlerin ve kritik altyapının onarımı olması gerektiğini, diğer mevcut fonların ise orduya gitmesi gerektiğini söyledi.

Kuzmenko, Reuters'e "Yeniden inşa edilecek çok şey var" dedi. “Meydanlar ve bunların tüm süslemeleri savaştan sonra yapılabilir” dedi.

Belediye binası kalıntılarının yanında duran 65 yaşındaki Okhtyrka sakini Antonina Dmytrychenko, belediye başkanıyla aynı fikirde olduğunu belirterek şunları söyledi: "Önce zafere, sonra yeniden inşaya ihtiyacımız var."

Kaynak: karar