Akciğer Sağlığı ve Yoğun Bakım Derneği (ASYOD) Uyku Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Karadağ, uyku konusundaki önemi vurgulayarak, 31 Aralık 2024 tarihinden itibaren sürücü belgelerinin yenilenmesi gereken yasal düzenlemeler hakkında bilgi verdi. Karadağ'a göre, bu yasal değişikliklerle artık sürücü belgelerinin belirli aralıklarla yenilenmesi ve her yenilemede uyku apnesi sendromunun sorgulanması zorunlu hale geldi. Uyku apnesinin sadece trafik kazalarını değil, genel sağlığı da olumsuz etkileyebileceğini belirtti.

Uyku apnesinin obezite ve hipertansiyonla yakından ilişkili olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Karadağ, bu hastalıkların belirlenmesi ve tedavi edilmesi için erken müdahalenin önemini vurguladı. Ayrıca, sağlıklı uyku düzeninin insan yaşam kalitesini artıracağını ve birçok sağlık sorununu önleyebileceğini belirtti.

Karadağ ayrıca, Dünya Uyku Günü'nün sloganı olan "küresel sağlık için uyku eşitliği"ne atıfta bulunarak, herkesin sağlıklı uyku şartlarına eşit şekilde erişim hakkı olduğunu ifade etti. Uyku ve uyanıklığın dengeli olması gerektiğini vurguladı ve her yaş grubunun uyku ihtiyaçlarının farklı olduğunu söyledi.

Ehliyette Yeni Dönem: Artık tedavi olmadan ehliyet alınamayacak Ehliyette Yeni Dönem: Artık tedavi olmadan ehliyet alınamayacak

Ramazan ayında sahur sonrası ekstra uyumanın önemine de değinen Karadağ, sağlıklı uyku döngülerinin korunması için sahur sonrası ekstra uyku önerisinde bulundu.

Kaynak: HABERLER.COM