Uzmanından Kritik Uyarı: Sel Baskınları ve Depremlerle Baş Etmenin Yolu Tedbirden Geçiyor!

Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kılıç, son günlerde artan sel baskınları ve depremlerle ilgili önemli uyarılarda bulunarak, afetlere karşı alınacak tedbirlerin hayati önem taşıdığını vurguladı.

Güneydoğu Anadolu'da etkisini gösteren sel, yıldırım düşmesi ve heyelan gibi doğa olaylarını değerlendiren Prof. Dr. Kılıç, bu tür olayların küresel ısınma kaynaklı olduğunu belirtti. Doğa olaylarının azaltılabilmesi için alınacak tedbirlerle zararın minimuma indirilebileceğini ifade eden Kılıç, iklim değişikliklerinin sıkça yaşandığı günlerde şehir planlamacılarının uyarılarının ve önerilerinin dikkate alınması gerektiğini vurguladı.

THY'nin 2033 Hedefi: 171 Milyon Yolcu THY'nin 2033 Hedefi: 171 Milyon Yolcu

Prof. Dr. Kılıç, yaptığı açıklamada, "Son dönemlerde iklimsel olaylarla ilgili durumlar sıkça karşımıza çıkıyor. Bu durumun kaynağı, iklimsel faktörlerin hızla değişmesi, ani afetlerin, heyelanların, yıldırımların, sellerin artmasıdır. İnsanlar, yerleşim yerleri ve sanayi tesisleri bu olumsuzluklardan etkileniyor. Bu nedenle, yaşam yerlerini, şehirleri, fabrikaları buna göre düzenlemek zorundayız" dedi.

Özellikle nehir yataklarına evlerin yapılmaması ve şehirlerde havza olabilecek yerlere yerleşim yerlerinin kurulmaması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Kılıç, "Aksi takdirde daha fazla can ve mal kaybı yaşarız. Bilim ve akıl, şehir planlamacılarının önerilerini dikkate alırsa, bu tür olayları daha az zararla atlatırız. İklim değişikliklerinin etkileri uzun süre devam edecek, ancak alınacak acil tedbirlerle zararları minimuma indirebiliriz" şeklinde konuştu.

Uzmanlar, insanlığın iklim değişikliğine uyumlu yaşam tarzları benimsemesi ve bilimsel önerilere kulak vermesinin önemine vurgu yaparak, alınacak tedbirlerin hayati olduğunu belirtiyor.(Halk)

Editör: Haber Merkezi