Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın 'lütfen ihmal etmeyelim' diyerek 2023 senesi için grip aşısı uygulamasının başladığını açıklamasının arkasından Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, griple alakalı önemli ikazlarda bulundu.

Gribin, dünyada her sene milyonlarca şahsın hastalanmasına ve ölümlere yol açtığını belirten Prof. Dr. Özlü, kış aylarının gelmesiyle beraber üst solunum yolu enfeksiyonlarında artışlar yaşandığına dikkat çekti.

'GEÇEN SENE AŞILANMANIZ YETERLİ DEĞİL'

Grip aşılarının her yıl yeniden yapılması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Özlü, “Grip aşısı sezonu başladı. Geçen sene aşılanmış olmanız yeterli değil. Herkesin grip aşısı yaptırması çok önemli değill ama risk gruplarının alınmasını biz özellikle tavsiye ediyoruz. Çünkü grip gençlerde, kronik hastalıkları olmayan ayakta atlatılabilir. Komplikasyon gelişmeyebilir. Ama 65 yaşın üzerinde hatta 65 yaş üzeri olmasa bile kronik hastalıkları olanlar, muhakkak grip aşısını yaptırmalı. Hamilelerin özellikle yaptırmasını öneriyoruz. Aspirin kullanmakta olan 18 yaşın altındaki tüm çocukların grip aşısını her yıl yeniden yaptırmalarını tavsiye ediyoruz” diye sözlerine devam etti.

Ben Aldırma Nedir? Ben Aldırma Operasyonu Nasıl Yapılır? Ben Aldırma Nedir? Ben Aldırma Operasyonu Nasıl Yapılır?

'GEÇ KALMAMANIZI TAVSİYE EDERİM'

Yapılan aşıların koruyuculuğunun 10 ila 15 gün içerisinde etkisini gösterdiğini açıklayan Prof. Dr. Özlü, “Bu grip aşısı hem gribe yakalanmaktan bizi korur hem de gribe yakalansak bile bunu ağır geçirmekten ve gribe bağlı komplikasyonlarının ortaya çıkmasından korur. Grip çok masum bir hastalık değil, kesinlikle aşılanmalı. Dünyada her sene on binlerce, yüz binlerce, milyonlarca kişinin hastalanmasına, hastaneye yatmasına bir kısmının vefat etmesine sdebep oluyor" şeklinde ifade etti.

Özellikle yaşlı ve kronik hastalığı olan insanlar için riskin daha fazla olduğunu dile getiren Özlü, "Bu grubu korumak zorundayız. Grip aşıları piyasaya çıktı. Aile hekiminize başvurup aşılarınızı yazdırabilirsiniz ve uygulatabilirsiniz. Geç kalmamanızı tavsiye ederim. Bu sene kış biraz erken başladı gibi. Zor bir kış dönemi gelebilir, hazırlıklı olmak lazım” ifadelerini kullandı..(karar)

Editör: Haber Merkezi