Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zehra Selçuk, evcil hayvanlarda yanlış mama kullanımının obezite riskini artırdığına dikkat çekerek, hayvanın genetik yapısına, fizyolojik durumuna, yaşına, ağırlığına göre mama tercih edilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Prof. Dr. Zehra Selçuk, koronavirüs salgını sürecinde evde kedi ve köpek besleme oranlarında artış yaşandığını ifade etti. Kedi ve köpeklerde de obezite görüldüğünü söyleyen Selçuk, hayvan sahiplerinin evcil hayvanların beslenmelerinde dikkat edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Sağlıklı beslenmenin insanlar kadar hayvanlar için de önemli olduğuna dikkat çeken Selçuk, "Sahiplendiğimiz hayvanların beslenme davranışlarını anlamamız, beslenmelerini de buna uygun yapmamız gerekir" dedi.

"HAYVAN YİYOR DİYE DAHA FAZLASI VERİLİYOR"

Pet hayvanlarının beslenmesi için genellikle mama tercih edildiği ama doğru mama seçiminin ise önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Selçuk, açıklamalarında şu sözlere yer verdi:

"En büyük hatalardan biri seçilen mamanın hayvanın ihtiyaçlarını karşılayıp karşılamadığının net olarak bilinmemesi. Özellikle yapılması gereken işlerden biri, mutlaka veteriner hekim tavsiyesi üzerine hayvanın genetik yapısına, fizyolojik durumuna, yaşına, ağırlığına göre seçilebilecek bir mamanın tercih edilmesi. Özellikle kediler gün içinde daha sık beslenen hayvanlardır köpeklerle kıyasladığımızda. Köpekler iki öğün beslenebilirler."

"YAVAŞ YAVAŞ AŞIRI KİLO ALIMI OLUŞUYOR"

Alınan mama eğer kuru mamaysa o mamaların üzerindeki mutlaka etiketlerin çok iyi okunması gerektiğini söyleyen Selçuk, "Çünkü o etiketlerin üzerinde günlük ne kadar mama vermemiz gerektiği, ölçekleriyle beraber ifade ediliyor. Kedi ve köpeklerin beslenmesinde bu ölçeklere mutlaka uymak aslında çok önemli çünkü 24 saatlik ihtiyacını karşılıyor bu tarz mamalar. Bunun dışında sadece su vermeniz yeterli oluyor aslında. Genellikle hayvan yiyor diye daha fazlası veriliyor. Bir süre sonra yavaş yavaş aşırı kilo alımının oluştuğunu görüyoruz" şeklinde ifade etti.

"SAĞLIKLI GÖRÜNÜM KUM SAATİ ŞEKELİNDE OLMALI"

Prof. Dr. Selçuk, sağlıklı bir hayvanın kum saati görünümünde olması gerektiğini belirterek, "Normalde ideal bir kondisyonda olduğumuzda bir kum saati görünümüne sahip olmamız gerektiği gibi kediler ve köpekler için de bu durum söz konusu aslında" dedi.

Üstten bakıldığında kum saati görünümünün algılanması gerektiğini, bu görünüm kaybolup yağ dokusu birikimi arttığında aşırı kilodan bahsedilebileceğini anlatan Selçuk, obezite söz konusu olduğunda ise bir veteriner hekime danışarak kilo kontrolü için uygun mama seçiminin yapılması gerektiğini söyledi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Tıp ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Müfredatları Güncelleniyor Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Tıp ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Müfredatları Güncelleniyor

VETERİNER KONTROLÜ ÖNEMLİ

Selçuk, "Eğer kilo kaybı istenerek ideal kiloya ve kondisyona ulaşılmak isteniyorsa veteriner hekim kontrolü altında bazı biyokimyasal parametrelerin periyodik kontrolü ile bu durum sürdürülmelidir" diye ifade etti.

"KISIRLAŞTIRMA OBEZ RİSKİNİ TETİKLİYOR"

Obeziteyle genetik yatkınlık arasındaki ilişkiye de dikkati çeken Selçuk, verilen mamaların kompozisyonu, fazla mama verilmesi kilo alımını etkilediği gibi hayvanın genetik yapısı da biraz yatkınlık gösteriyorsa obezite riski daha da yüksek olabileceğini söyledi.

Selçuk, "Kısırlaştırmadan sonra kedilerde ve köpeklerde metabolik aktivite, fiziksel aktivite değiştiği için yine enerji ihtiyacında aslında bir azalma gerçekleşiyor. Yani ortalama yüzde 25 düzeyinde kısırlaştırma öncesine göre enerji ihtiyacında düşüş meydana geliyor. Bizim bunu gözeterek ağırlık kontrolünü, ideal kilosunda kondisyonunu sürdürmemiz gerekiyor. Buna uygun mamaların seçilmesi gerekiyor" şeklinde açıkladı.

DİYABET RİSKİ ARTIYOR

Aşırı kilonun hareket kabiliyetini azalttığını, hayvanda eklem problemlerine, hareket sisteminde sorunlara sebep olabileceğine dikkati çeken Selçuk, ilerleyen dönemlerde ise diyabet görülebildiğini belirtti.

"BÖBREK BOZUKLUĞU GÖRÜLEBİLİR"

Evcil hayvanlarda her şeyin dışında dışında böbrek bozukluklarının da görülebileceğine dikkat çeken Selçuk konuşmalarını şu sözlerle sonalndırdı:

"Yani metabolizma ciddi anlamda etkileniyor obeziteden. Dolayısıyla özellikle mesela bir operasyon olgusu söz konusuysa anestezide komplikasyonlar yaratabiliyor. O yüzden obeziteye biraz hayvanın yaşam standardını arttırmak amaçlı baktığımızda aslında kontrol altına alınması gereken bir olgu." (karar)

Editör: Haber Merkezi