Reuters'ın haberine göre Devlet Başkanı Vladimir Putin, 23 yıllık iktidarının ilk ciddi meydan okumasıyla karşı karşıya kalırken, Rusya'nın bir asır önceki iç savaşına benzettiği silahlı bir isyanı bastırma sözü verdi.

Rus yönetimine isyan başlatan Wagner adını kriz bölgelerindeki rolüyle duyurdu

Rus yönetimine isyan başlatan Wagner adını kriz bölgelerindeki rolüyle duyurdu

Putin'in eski müttefiki Yevgeniy Prigojin tarafından yönetilen Wagner özel ordusunun savaşçıları, Rostov şehrini ele geçirip Moskova'ya doğru ilerliyor. Reuters, asker taşıyıcıların ve bir tank taşıyan açık kasa bir kamyonun Voronezh şehrinden geçerek Moskova'ya giden yolun yarısından fazlasını geçtiğini ve bir helikopterin üzerlerine ateş açtığını gördü. Ancak isyancıların otoyolda önemli bir direnişle karşılaştığına dair herhangi bir haber gelmedi.

Putin'den Wagner'e cevap: Hainler cezalandırılacak

Putin'den Wagner'e cevap: Hainler cezalandırılacak

Rus medyası Moskova'nın güney eteklerinde makineli tüfek mevzileri kuran küçük polis gruplarının fotoğraflarını yayınladı Başkentin güneyindeki Lipetsk bölgesindeki yetkililer bölge sakinlerine evlerinde kalmalarını söyledi.

Rusya'nın varlığı tehdit altında

Prigojin, adamlarının Ukrayna'daki savaşı berbat etmekle suçladığı yolsuz ve beceriksiz komutanları görevden almak için "adalet yürüyüşüne" çıktıklarını söylüyor. Kremlin'den yaptığı televizyon konuşmasında Putin, Rusya'nın varlığının tehdit altında olduğunu söyledi ve şu sözleri kaydetti:

Gazze'de can kaybı 34 bin 654'e çıktı Gazze'de can kaybı 34 bin 654'e çıktı

"Halkımızın yaşamı ve güvenliği için, egemenliğimiz ve bağımsızlığımız için, bin yıllık geçmişe sahip bir devlet olan Rusya olarak kalma hakkı için savaşıyoruz. Bile bile ihanet yoluna giren, silahlı kalkışma hazırlığı yapan, şantaj ve terör yöntemlerine başvuran herkes kaçınılmaz cezasını çekecek, hem hukuka hem de halkımıza hesap verecektir"

Prigojin: Hiçbir Wagner savaşçısı teslim olmayacak

Prigojin: Hiçbir Wagner savaşçısı teslim olmayacak

Meydan okuyan Prigojin kendisinin ve adamlarının teslim olmaya niyetleri olmadığını söyledi.

Putin ihanetten bahsederek hata yapıyor

Prigojin ise yaptığı açıklamada "Putin vatana ihanetten bahsederek büyük bir hata yapıyor. Bizler anavatanımızın vatanseverleriyiz, onun için savaştık ve savaşıyoruz" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Ülkenin yolsuzluk, aldatma ve bürokrasi içinde yaşamaya devam etmesini istemiyoruz"

Wagner'ın başındaki isim olan Prigojin, Ukrayna'daki savaştan kesinlikle memnun değil ve gelişmeleri "rezalet" olarak nitelendiriyor. Ancak bu tanımlamasının nedeni Rus ordusunun Ukrayna'daki şehirleri yok etmesi veya savaş suçları işlemesi değil. Prigojin, orduyu ve liderliği yeterince iyi savaşmadıkları için eleştiriyor.

Rostov'u tek kurşun atmadan ele geçirdik

Özel ordusu Ukrayna'da en kanlı çatışmalara girmiş olan Prigojin, üst rütbeli subaylarla aylarca kavga etmiş olsa da, Rusya'nın Güney Askeri Bölgesi'nin Rostov'daki karargahını tek kurşun atmadan ele geçirdiğini söyledi.

Çeçen lider Kadirov, Wagner'i ihanetle suçlayıp Putin'e destek verdi

Çeçen lider Kadirov, Wagner'i ihanetle suçlayıp Putin'e destek verdi

Rusya'nın tüm işgal gücü için ana lojistik merkez olarak hizmet veren Rostov'da, zırhlı araçlar ve savaş tankları içindeki Wagner savaşçıları mevzilenirken, halk sakin bir şekilde dolaşıyor ve cep telefonlarıyla çekim yapıyordu.

Moskova'da güvenlik önlemleri

Moskova'da sokaklarda güvenlik önlemleri arttırıldı. Kızıl Meydan metal bariyerlerle kapatıldı. Prigojin gece boyunca gönderdiği bir dizi mesajda Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov'un Rostov'a gelerek kendisini görmelerini talep etti.

Yevgeniy Prigojin, Rusya'nın FSB güvenlik servisi tarafından ofislerinden birine yapılan baskınlar sırasında büyük miktarda nakit paralarına el koyduklarını paylaştı.

Batılı ülkeler gelişmeleri yakından izliyor

Batılı ülkeler nükleer silah sahibi Rusya'daki durumu yakından takip ettiklerini açıkladı. Beyaz Saray, Başkan Joe Biden'ın gelişmelerle ilgili bilgilendirildiğini söyledi. İngiltere Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Bu, Rus devletine yönelik son zamanlardaki en önemli meydan okumayı temsil ediyor" denildi ve şu açıklama yapıldı:

İngiltere'den Wagner analizi: Rusya'ya karşı en ciddi meydan okuma

İngiltere'den Wagner analizi: Rusya'ya karşı en ciddi meydan okuma

"Önümüzdeki saatlerde, Rusya'nın güvenlik güçlerinin ve özellikle de Rus Ulusal Muhafızlarının sadakati, bu krizin nasıl sonuçlanacağı konusunda kilit rol oynayacaktır"

Moskova sınırındaki bölgede seyahat kısıtlandı

İsyan Ukrayna işgalinin kaderini değiştirebilir

Putin'in iktidarı elinde tutması, Rusya ordusunun büyük bir kısmının güney ve doğu Ukrayna'daki cephede konuşlandığı bir dönemde paralı askerlerle mücadele etmek için yeterli sayıda sadık asker toplayıp toplayamayacağına bağlı olabilir.

Erdoğan'dan Putin'e telefon: Türkiye üzerine düşeni yapmaya hazır 

Erdoğan'dan Putin'e telefon: Türkiye üzerine düşeni yapmaya hazır 

Ayaklanma aynı zamanda Rusya'nın Ukrayna'daki işgal gücünü de darmadağın etme riski taşıyor, zira Kiev geçen yıl Şubat ayında savaşın başlamasından bu yana en güçlü karşı saldırısını başlatıyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy yaptığı açıklamada "Rusya'nın zayıflığı ortada. Tam ölçekli bir zayıflık" derken sözlerine şöyle devam etti: "Rusya askerlerini ve paralı askerlerini topraklarımızda tutmaya devam ettikçe, daha sonra kendisi için daha fazla kaos, acı ve sorun yaratacaktır"

Kaynak: gazeteoksijen.com

Editör: Haber Merkezi