Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca'nın 4 yıllık görev süresinin dolmasının ardından başkanlık için seçim süreci başlıyor. İlk oylama, 25 Mart Pazartesi günü gerçekleştirilecek.

Başkanlık için adaylıklarını açıklayan isimler arasında Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkanı Muhsin Şentürk, Yargıtay 3. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez, Yargıtay 12. Hukuk Dairesi Başkanı Ayhan Tuncal, Yargıtay 1. Başkanvekili ve Hukuk Genel Kurulu Başkanı Adem Albayrak bulunuyor.

Sırrı Süreyya Önder meclis oturumunu erteledi: Kobani kararı AKP'nin ileride yargılanmasıdır Sırrı Süreyya Önder meclis oturumunu erteledi: Kobani kararı AKP'nin ileride yargılanmasıdır

Yargıtay Büyük Genel Kurulu, başkanı, başkanvekilleri ve daire başkanlarını üyeleri arasından, üye tamsayısının salt çoğunluğu ile ve gizli oyla seçiyor. Eğer ilk üç oylamada sonuç alınamazsa, seçim en çok oy alan iki aday arasında yapılıyor. Dördüncü oylamaya katılacak olan adayların aldığı oya eşit sayıda oy alanlar da seçime katılabiliyor.

Dördüncü ve beşinci oylamalarda da salt çoğunluk sağlanamazsa seçim, yeniden adaylık başvurusunda bulunanlarla tekrarlanacak. Bu seçimlerde üye tamsayısının salt çoğunluğunun hazır bulunması şartı aranacak. Ayrıca, birinci başkanvekilliklerine seçileceklerden birinin hukuk ve diğerinin ceza daireleri başkanı veya üyelerinden olması zorunlu olacak.

Öte yandan, Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanvekili Kadir Özkaya'nın görev süresinin dolacak olması nedeniyle 5 Mart Salı günü saat 10.00'da AYM'de Başkanvekili seçimi yapılacak.

Kaynak: Cumhuriyet