ESRA NUR PERVAN

Trabzon Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, kendisine yönelik 11 Haziran 2021 tarihinde yapılan silahlı saldırı ile ilgili yargılamanın duruşmasında, “Her gün 08.30-08.45 civarında belediye binasının önünde oluyorum. O gün araçtan, her zaman indiğim yerden 5 metre daha geride indim. Eğer her zaman indiğim yerde inseydim saldırı gerçeklemiş olacaktı" dedi.

Yomra’nın İYİ Partili Belediye Başkanı Mustafa Bıyık’a 11 Haziran 2021’de tarihinde yapılan silahlı saldırıyla ilgili duruşma bugün tanık ve müşteki ifadeleriyle devam etti. Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki ikinci duruşmaya tutuklu sanık Tolgahan Kılıç, Oltu T Tipi kapalı cezaevinden, Halit Aytekin ise Ardahan T Tipi Kapalı Kapalı Cezaevi’nden SEGBİS yöntemiyle katıldı. Tutuksuz yargılanan Ayhan Kılıç ve mağdur Mustafa Bıyık da duruşmaya katıldı.

"YÜZ YÜZE BİR TEHDİT OLMADI, SADECE SÖYLEMLER DUYUYORDUK"

Kültür Merkezi İhalesi’nden söz eden Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık şunları söyledi:

"İhaleye girmek isteyen insanlar giremedi usulsüzlük oldu, ihaleyi iptal ettik daha sonra e-ihale üzerinden başka kişiye verildi ihale. İhale ve saldırı tarihi arasında 1 yıl var. Bana saldıran kişinin beni tanıma şansı yok Tolgahan Kılıç’la ise seçim çalışmasında yardımcı oldu ama belki de görsem tanımam. Kendilerini hiçbir şekilde tanımıyorum. Birebir bir tehditsel durumum olmadı, ama zaman zaman bir saldırı yapılacağına dair dedikodular oldu ama yüz yüze bir tehdit olmadı. Ayhan Kılıç benimle ilgili paylaşım yapıyordu 1 yıldır kadar bir süre devam etti daha sonrasında kendisine paylaşımlara devam ederse hakkında avukatım dahilinde suç duyurusunda bulunacağımı ilettim kendisi paylaşımlara devam etti avukatım da suç duyurusunda bulundu."

"HER ZAMAN İNDİĞİM YERDE İNSEYDİM SALDIRI GERÇEKLEŞECEKTİ"

Başkan Mustafa Bıyık o gün her zaman indiği yerden biraz daha geride aracından indiğini belirterek şunları söyledi:

"Saldırgan olay öncesinde ben araçtan inerken yanımdan geçti daha sonra bana ateş açtı. Kendisini bankamatikten para çeken veya çay bahçesinde oturup çay içen vatandaşlardan birisi olduğunu düşündüm. Bana ilk ateş ettiği sırada sırtım dönük olduğu için görmedim. Silah tutukluluk yaptı mı bilmiyorum, aramızda 6-7 metre mesafe vardı. Daha sonrasında kamera kayıtlarını izlediğimde havaya doğru bir ateş yoktu beni hedef alınarak yapılmıştı. Her gün 08.30, 08.45 civarında bir aksilik olmadığı sürece bu saatlerde Belediye binasının önünde oluyorum o gün araçtan her zaman indiğim yerden 5 metre daha geride indim eğer her zaman indiğim yerde inseydim saldırı gerçeklemiş olacaktı."

Mustafa Bıyık’ın beyanında sonra duruşmaya tanık dinlemeleriyle devam edildi.

 "YÜZ YÜZE TEHDİDİ DUYMADIM"

Tanık olarak dinlenen M.Ç, olaydan bir gün önce sanık Halit Aytekin’i, kaldığı aparattan aldığını ve 2 kişi olduklarını söyledi daha sonra onları Beşirli mahallesine götürdüğünü taksi ücretinden dolayı tartışma yaşadıklarını anlattı. Tartışma anında Halit Aytekin’in bir arkadaşı aradığını ve gelen kişinin SEGBİS ekranından doğrulayarak Tolgahan Kılıç olduğunu teşhis etti.

Diğer bir tanık olarak dinlenen İYİ Parti Trabzon İl Başkan Yardımcısı M.İ. de olaydan bir süre önce Ayhan Kılıç’ın kendisini arayarak görüşmek istediğini ve gittikleri yemekte, kendisine haksızlık yapıldığını ve sonraki seçimlerde kendisini desteklemeyeceğini söylediğini ifade etti.

Yomra Belediye Meclis üyesi tanık R.A’da beyanında, sanık Ayhan Kılıç’ın kendisini arayarak Yomra Belediye Başkanlığı tarafından ilçedeki düğün salonu yerine yapılacak Kültür Merkezi ihalesi için yardım istediğini söyleyerek, “Ben de konuyu Belediye Başkanı ihale komisyonuna ilettim. Kabul edilmedi, ihale iptal edildi. Belediye Başkanı Mustafa Bıyık’ı yüz yüze tehdit ettiğini duymadım ancak kamuoyundan böyle bir duyumlar duydum" dedi.

"BAŞKAN BIYIK’IN ÖLMESİ HALİNDE YERİNE DÜŞÜNDÜKLERİ KİŞİ BELLİYDİ"

Tanık gazeteci A.Ö de sanık Ayhan Kılıç’ın ilçe kamuoyunda Belediye Başkanına karşı olay gerçekleştireceğinin konuşulduğunu belirterek şunları söyledi:

"Ayhan Kılıç’ın sosyal medya paylaşımlarını biliyorum zaman zaman Yomra kamuoyunda bu tarz bir saldırı olabileceği konuşuluyordu. Bu işin arkasında H.Ş’nin yönlendirmesiyle Kılıç’ın olduğunu düşünüyorum. Olaydan bir gün önce bir araya geldiklerini duydum. Saldırı sonrası Belediye Başkanı Bıyık ölmesi halinde yerine Belediye Meclis üyesi G.A.K’yı seçtirmeyi düşünen kişinin H.Ş. olduğunu duydum."

"SİLAHI ARAÇ KOLTUĞUNUN ALTINA SAKLADI"

Olay günü Yomra’nın kırsal alanından şehir merkezine inerken yolda kendilerinden yardım isteyen sanık Halit Aytekin’i gördüğünü ve aracına aldığını söyleyen tanık Ç.Y. de sanığın polis çevirmesini görünce ‘bas gidelim’ dediğini ve durmayıp polislerin yanına geldiklerinde ekiplerin şahsı yakaladığını söylerken, polis ekiplerinin araçta yaptığı aramada sanık Halit Avcı’nın silahı araç koltuğunun altına sakladığı aktaran Ç.Y, daha sonra aracına aldığı şahsın Belediye Başkanına saldırıyı gerçekleştiren kişi olduğunu öğrendiğini ifade etti.  

Cumhuriyet savcısı ve avukatlarının beyanlarının ardından mahkeme heyeti, bir sonraki duruşmaya diğer sanıkların zorla getirilmesine ve sanıkların mevcut hallerinin devamına karar vererek duruşmayı 13 Mayıs 2022 tarihine erteledi.

 

Kaynak: anka