Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, yapay zeka alanında 2024 yılında bilişim teknolojileri ve yapay zeka üzerine 10'a yakın yeni program açılacağını duyurdu. Özvar, yapay zekânın etik ve ahlaki çerçevesine vurgu yaparak, yapay zekâ etik mevzuatı üzerinde çalıştıklarını belirtti. Bu kapsamda, "yapay zekâ üzerine akademik etik yönetmeliği" üzerinde çalıştıklarını ve üniversitelerin yapay zekâ uzmanları ve hukukçularla bir araya gelerek akademik etik programını açıklayacaklarını ifade etti.

Okullarda 1 öğün ücretsiz yemek talepli davada red kararı çıktı Okullarda 1 öğün ücretsiz yemek talepli davada red kararı çıktı

Özvar, yapay zekânın gelecekte önemli bir rol oynayacağını vurgulayarak, yapay zekânın kullanımının engellenmesi veya kısıtlanması yerine belirli kurallar çerçevesinde teşvik edilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, yapay zekâ etik mevzuatının tüm üniversitelere yayılması için çalışmaların devam ettiğini ve öğrencilerin bu alandaki çalışmalardan etik kurallara göre istifade etmelerini isteyeceklerini açıkladı.

YÖK Başkanı, yapay zekâ ve bilişim teknolojilerine ağırlık verilmesi için üniversitelerin programlarını güncellediklerini ve gelecekte bilişim ve yapay zekâ alanında ön lisans, lisans ve lisansüstü programlar açacaklarını bildirdi. Bu programların 2024'te ilan edileceğini ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme kılavuzunda yer alacağını belirtti. Ayrıca, adaylara yapay zekâ ve bilişim teknolojilerine dayalı programları tercih etmelerini tavsiye etti.

Yapay zekâ ve bilişim teknolojilerinin yanı sıra iletişimin de önem kazanacağını ifade eden Özvar, programlara "iletişim ve bilişim aşısı" yapmak istediklerini söyledi. Bu çerçevede, üniversite programlarının güncellenmesinin istihdam odaklı bir anlayışı yerleştirmeye yönelik olduğunu belirtti. Öğrencilerin daha hızlı istihdama katılmalarını ve daha yüksek gelirli işlere yerleşmelerini desteklemeyi hedeflediklerini ifade etti.

Yapay zeka çalışmalarına yönelik geçen yıl bir deneme gerçekleştirdiklerini ve "web tasarımı ve kodlama" isimli ön lisans programının kontenjanlarının yüzde 100 doluluk sağladığını belirten Özvar, bu başarı üzerine yapay zekâ ile ilgili programlarını genişleteceklerini sözlerine ekledi.(Karar)

Editör: Haber Merkezi