AK Parti Samsun İl Yöneticilerinin Bulunduğu Araç Yayalara Çarptı: 2 Yaralı AK Parti Samsun İl Yöneticilerinin Bulunduğu Araç Yayalara Çarptı: 2 Yaralı

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerde ağır hasar alan binalar için yıkım işlemleri devam ediyor. Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde iş makineleri ile yapılan yıkımlar devam ederken 3 bloktan oluşan Belman sitesinin ilk bloğunun yıkım işlemleri patlayıcılar ile tamamlandı. Yıkım işlemleri devam ederken detaylarda aktarılmaya başladı. İşte tüm detaylar…

130 KİLO DİNAMİT KULLANILDI

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde Belman sitesinde gerçekleştirilen yıkım çalışmaları devam ediyor. 12 kattan oluşan binada toplam 33 Daire bulunmaktadır. Yıkım işlemlerinde patlayıcı kullanan uzmanlar öncelikle zemin kat olmak üzere binanın birçok noktasına patlayıcı yerleştirdi. Kahramanmaraş'ta binlerce binanın acil yıkılması gerektiğini belirten yıkım firması yetkilisi Mehmet Güler, en hızlı yıkım işleminin patlayıcı kullanılarak yapıldığının altını çizdi.

Bugün yapılan işlemlerin bir başlangıç olduğunu belirten Güler, işlemlerin Pazarcık'ta olmasının da anlamlı olduğunu söyledi. Bina yıkımında kullanılan ürünlerin patlayıcı madde dinamit ve kapsül olduğunu ifade eden Güler, binanın 450 metrekareden oluştuğunun altını çizdi. Güler, “12 katlı binada 130 kilo dinamit 1514 adet de kapsüllerden kullanıyoruz. Ve bu kapsüllerin hepsinin birbirleriyle farklı zamanlarda patlamasını sağlıyoruz ki etrafta ses şiddeti, taş savrulması olmasın. Emniyet güçleri de gerekli her türlü tedbiri alıyor.” sözlerini dile getirdi.

SADECE 5 SANİYE SÜRDÜ

Her bir yıkım için ayrı bir ruhsat gerektiğini ifade eden Güler, bu durumun yıkımı yavaşlatan etkenler arasında olduğunu söyledi. Patlayıcı madde ile yapılan yıkım işleminde olmazsa olmazların patlayıcı madde izin belgesi olduğuna dikkat çeker Mehmet Güler," Bir ruhsat ilçe bazında ada ada değil de komple ilçeyi kapsayacak şekilde çıkması lazım hız alabilmemiz için. Ben manyetoya bastıktan sonra 200 metre ileride bir bina yıkmak istersem bu ruhsat kapsamında yapamıyorum. Bizim ricamız lütfen İçişleri Bakanlığı bir genelge ya da başka bir şekilde il ya da ilçe bazında bir an önce bu yıkılacak binaların yıkılmasını sağlar. Yıkım ruhsatı almak yaklaşık 15 gün sürüyor ve her bir bina için topladığınız zaman yapıyor.” sözlerini aktardı.

Yıkım işleminde ekipler 3 saat boyunca patlayıcı yerleştirmek için uğraşırken binanın 200 metre uzağına kablo çekildi. Polis ekipleri çevrede geniş güvenlik önlemleri alırken Pazarcık Kaymakamı Mustafa Hamit Kıyıcı fünyeyi ateşleyen isim oldu. 12 katlı 33 daireden oluşan binanın yıkım işlemleri yalnızca 5 saniye sürdü.(karar)

Editör: Haber Merkezi