Erdoğan'ın Özel Görüşmesindeki Koltuk Düzeni Dikkat Çekti Erdoğan'ın Özel Görüşmesindeki Koltuk Düzeni Dikkat Çekti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Deniz Yücel, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'na son 21 yılda artarak devam eden iş kazaları hakkında soru yöneltti. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin son verilerine dikkat çeken Yücel, AK Parti iktidarı döneminde en az 31 bin 276 işçinin iş kazalarında hayatını kaybettiğini ifade etti. Yücel, bu sayının neredeyse San Marino ülkesi nüfusu kadar olduğunu belirterek, iş kazalarının öngörülebilir ve önlenebilir olmasına rağmen insan hayatına verilen değerin sorgulanması gerektiği üzerinde durdu.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin (İSİG) verilerine değinen Yücel, AK Parti iktidarları döneminde bu durumun insan hayatına verilen değerin karnesi olarak nitelendirildiğini ifade ederek, iş kazalarının önlenmesi için gerekli önlemlerin alınması ve iş sağlığı ve güvenliği konularına daha fazla önem verilmesi gerektiğini dile getirdi.

"AK PARTİ DÖNEMİNDE İŞ KAZALARI 13 KAT ARTTI"

Ülkemizde iş ve çalışma hayatının en önemli sorunlarından birisinin de iş kazaları olduğuna ve AK Parti döneminde 13 kat artan iş kazaları rakamları, emekçilerin adeta hayatta kalma mücadelesi verdiğini gözler önüne serdiğini belirten CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Deniz Yücel, İSİG’in 2002 ve 2022 verilerini karşılaştırarak şu açıklamalarda bulundu:

"AK PARTİ BAŞKA SEÇENEK BIRAKMIYOR: AÇLIK MI İŞ KAZASI MI?"

“Türkiye’de, 2002 yılında 146 işçi iş kazalarında hayatını kaybederken bu rakam 20 yılda yaklaşık 13 kat artarak 2022 yılında 1843’e çıktı. İSİG’in 8 Haziran’da açıklanan son verilerine göre; 2023 yılının ilk beş ayında Türkiye’de en az 730 işçimiz hayatını kaybetti. Yine İSİG verilerine göre İzmir’de aynı dönemde en az 16 işçimiz iş kazalarında yaşamını yitirdi. AK Parti İktidarları döneminde 2023 yılının ilk 5 ayı da dâhil en az 31 bin 276 işçimiz, iş kazalarında hayatını kaybetti. Bu verilerin tamamından, ülkemizde işçi sağlığı ve iş güvenliği alanında, ciddi eksikliklerin olduğu ortaya çıkmaktadır. AK Parti iktidarları döneminde çalışma hayatı öyle bir hal aldı ki; emekçilerimiz ya çalışmayıp açlıktan ölüyorlar ya da çalışıp iş kazasından… Mevcut hükümet, emekçiye yaşama şansı neredeyse tanımıyor."

"SORULAR SORDUK ANCAK CEVAP ALAMADIK"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Vedat Işıkhan’a sorular sorduğunu ve yanıt alamadığını ifade eden Yücel, "Cevaplar mevzuat serpiştirilmiş hikâyeden ibaret… Soru önergemizi geçiştirebilirsiniz ama 31 bin 276 işçimizin ölümünü geçiştiremezsiniz. Sizin döneminizde iş kazalarından kaynaklı ölümlerin 13 kat artmasını geçiştiremezsiniz. Çöken maden ocaklarını, ocağını söndürdüğünüz evleri, aileleri, anneleri, gözü yaşlı eşleri, çocukları geçiştiremezsiniz. Ödeyeceğiniz vebali geçiştiremezsiniz. Sadece geciktirebilirsiniz. Fakat adalet er ya da geç tecelli edecektir” diyerek konuşmasını tamamladı.. (karar)

Editör: Haber Merkezi