AB, Kritik Ham Maddelerde Dışa Bağımlılığı Azaltmak İçin Yasa Tasarısında Uzlaşı Sağladı

Avrupa Birliği, Sürdürülebilir Tedarik ve Çeşitlendirme İçin Önlemleri Harekete Geçiriyor

Avrupa Birliği (AB) kurumları, sanayinin kritik ham maddelerde dışa bağımlılığını azaltmak amacıyla hazırlanan yasa tasarısında uzlaşıya vardı. AB Konseyi tarafından duyurulan uzlaşı, AB ülkelerinin kritik ham maddeleri sürdürülebilir biçimde tedarik etmeyi ve çeşitlendirmeyi hedefliyor. Ayrıca, büyük şirketlerin risk değerlendirmesi yapması da öngörülüyor.

AB Konseyi, üye ülkeler ve Avrupa Parlamentosu (AP) arasında müzakere edilen Kritik Ham Madde Yasası'nda sağlanan uzlaşıyla ilgili bilgi verdi.

Uzlaşı kapsamında, AB ülkeleri kritik ham maddeleri sürdürülebilir şekilde tedarik etme taahhüdünde bulunacaklar. Toplam 34 ürün, kritik ham maddeler listesinde yer alacak ve bu ürünler arasında 17 tanesi stratejik kritik ham maddeler olarak sınıflandırılacak.

Semeru Yanardağında Patlama Semeru Yanardağında Patlama

Stratejik kritik ham maddeler arasında, Avrupa'nın yeşil ve dijital hedefleriyle uyumlu olan ve savunma ile uzay sektörlerinde kilit rol oynayan teknolojilerde kullanılan maddeler bulunacak. Alüminyum, bor, kobalt, bakır, galyum, lityum, magnezyum, titanyum ve nikel, stratejik kritik ham maddeler listesinde öne çıkacak.

AB, söz konusu ham maddelerde yıllık tüketimin en az yüzde 10'unu çıkaracak, en az yüzde 40'ını işleyecek ve en az yüzde 25'ini geri dönüştürecek hedeflerini benimseyecek.

Ayrıca, AB, herhangi bir stratejik ham madde için tüketimin yüzde 65'inden fazlasını tek bir dış ülkeden sağlamamak için tedarik çeşitliliği sağlayacak tedbirler alacak.

Büyük şirketlerin, kritik ham madde tedarik zincirleriyle ilgili düzenli risk değerlendirmesi yapması da yasa tasarısının önemli bir noktasını oluşturacak.(Haberler.com)

Editör: Haber Merkezi