Bilim insanlarının kanser üzerindeki çalışmaları sürerken her gün tedavi için umut dolu haberler gelmeye devam ediyor. Biyoteknoloji firması BioNTech, akciğer kanserine karşı bir ilaçta ilerleme kaydettiğini ve ilacın katılımcıların yaklaşık yüzde 30’unda kanser tümörlerini küçülttüğünü beirtti.

Ben Aldırma Nedir? Ben Aldırma Operasyonu Nasıl Yapılır? Ben Aldırma Nedir? Ben Aldırma Operasyonu Nasıl Yapılır?

Bir diğer umut dolu haber de Fransa merkezli biyoteknoloji şirketi OSE Immunotherapeutics şirketinden geldi. 'Tedopi' adlı terapötik (tedavi edici) aşının faz 3 klinik çalışmasında, en sık görülen akciğer kanseri türü olan KHUDAK da (küçük hücreli dışı akciğer kanseri) ölüm riskini yüzde 41 azalttığını açıkladı.

'POZİTİF SONUÇLAR VEREN İLK KANSER AŞISI'

Milliyet'te yer alan habere göre, 'Annals of Oncology' adlı tıp dergisinde yayınlanan faz 3 verileri, immünoterapiyi aktive eden T hücreli epitop kanseri aşısının, küçük hücreli dışı kanserinde genel hayatta kalımı kemoterapiye kıyasla önemli ölçüde iyileştirdiğini gösterdi.

Verilere göre, hastaların 1 yıllık genel hayatta kalma oranı Tedopi ile yüzde 44.4 iken kemoterapi ile bu oran yüzde 27.5 idi. Tedopi, standart tedavideki 7.5 aya kıyasla 11.1 aylık genel hayatta kalım süresi sundu. Hastalığın ilerlemesi sonrası hayatta kalma süresinin ise Tedopi uygulanan kişilerde 7.7 ay, kemoterapi içinse 4.6 ay olduğu belirtildi.

Çalışmanın baş araştırmacısı olan Fransa’daki Gustave Roussy Enstitüsü Klinik Araştırma Direktörü Profesör Benjamin Besse, “Tedopi, üçüncü seviyede ilerlemiş ve metastatik KHDAK kanser hastalarında yapılan randomize bir faz 3 çalışmasında hayatta kalma konusunda pozitif sonuçlar gösteren ilk kanser aşısı” dedi.

DOĞRULAYICI FAZ 3 DENEMESİ 2024’TE

ABD patenti ile patent portföyünü uluslararası düzeyde genişlettikleri için mutluluk duyduğunu ifade eden OSE Immunotherapeutics CEO'su Nicolas Poirier, "Bu patent, ikincil dirençte kontrol noktası inhibitörünün kaçışından sonra küçük hücreli dışı akciğer kanserinde ilk Faz III pozitif sonuçlara dayanan ürünün klinik gelişiminde ek bir kilometre taşını temsil ediyor. Bu veriler, kemoterapiye kıyasla önemli bir genel hayatta kalma faydası, daha iyi bir yaşam kalitesi ve daha iyi bir güvenlik profili gösteriyor" dedi.

Poirier, 'Tedopi, klinik çalışmadaki en gelişmiş terapötik kanser aşısı. Özellikle anti-tümör bağışıklık tepkilerini yeniden aktive edildiğini gösteren sonuçlarımızın klinik değeri, kontrol noktası inhibitörlerinden bağışıklık kaçışı gösteren hastalarda özellikle ilginç' şeklinde ifade etti.

Poirier, doğrulayıcı faz 3 denemesinin ise 2024’ün başında başlayacağını söyledi. Faz 3 aşamasında binlerce gönüllü yer alıyor. Bu gönüllülerden elde edilen veriler değerlendirilerek toplumda kullanım kararı ve ruhsat veriliyor.

(karar)

Editör: Haber Merkezi