Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Sözcüsü Shabia Mantoo, Akdeniz'deki tekne faciasına dair X sosyal medya platformundan bir paylaşımda bulundu.

Mantoo, en az 60 kişinin hayatını kaybettiği bu trajik olayı "Akdeniz'deki büyük trajedilerden biri" olarak nitelendirirken, denizde yaşanan bu korkunç olayların kayıtsızlık ve eylemsizliğin ölümcül maliyetini hatırlattığını ifade etti.

Daha önce Fransa merkezli sivil toplum kuruluşu SOS Akdeniz'in bildirdiği üzere, Ocean Viking gemisinin Libya'dan hareket eden bir göçmen teknesine dün kurtarma operasyonu düzenlediği ve 25 kişiyi kurtardığı bilgisi paylaşıldı. Ancak 60 kişinin kayıp olduğu belirtildi.

Uluslararası Göç Örgütü'nün (IOM) X hesabından yapılan açıklamada ise, "Orta Akdeniz'deki bir tekne kazasının haberini derinden üzülerek öğrendik. Ocean Viking gemisi, bir hafta önce Libya'dan ayrılan 25 kişiyi kurtardığını ancak yaklaşık 60 kişinin hala kayıp olduğunu bildirdi. Denizde devriyelerin güçlendirilmesi ve daha fazla trajedinin önlenmesi için acil eylem gerekmektedir" ifadelerine yer verildi.

İtalya'da Atık Su Arıtma Tesisi Kazası: 5 Ölü 1 Yaralı İtalya'da Atık Su Arıtma Tesisi Kazası: 5 Ölü 1 Yaralı

Avrupa'ya yönelik düzensiz göç akınında, İtalya, Malta, Libya ve Tunus arasında kalan Orta Akdeniz güzergahı, son yıllarda yoğun hareketlilik gözlenen rotalardan biri olarak öne çıkıyor. Kuzey Afrika kıyılarından denize açılan ve sıklıkla yardım çağrısı yapan göçmenler, genellikle Avrupa menşeli sivil toplum kuruluşları tarafından kurtarılıyor. Ancak, Avrupa Birliği üyesi devletlerin "güvenli liman" vermeme politikası nedeniyle kurtarılan göçmenlerin tahliyesi sık sık zorluklarla karşılaşıyor.

Son yıllarda İtalya'daki yasal düzenlemeler nedeniyle STK'lerin faaliyetleri engellenirken, Akdeniz'i geçmeye çalışan düzensiz göçmenlerin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan trajik olaylar da artış gösteriyor.

Kaynak: sözcü