Alman yetkililerin ekonominin "Avrupa'nın hasta adamı" etiketini hak etmediğini söylemelerine rağmen, bir araştırma, sağlık sorunlarının Alman ekonomisinin kötü performansında gerçekten etkili olduğunu gösteriyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı, Audi aracı iade ettiğini açıkladı! Diyanet İşleri Başkanlığı, Audi aracı iade ettiğini açıkladı!

Alman ilaç şirketleri birliği VFA tarafından yapılan analize göre, sağlık sorunları nedeniyle gerçekleşen işe devamsızlıklar olmasaydı, geçen yıl Almanya'nın gayrisafi yurtiçi hasılası yüzde 0,5 artacaktı. Bu rakam, pandemi dönemine rağmen oldukça önemli bir artışı temsil ediyor.

Ekonomistler Claus Michelsen ve Simon Junker'ın cuma günü yayınladıkları rapora göre, çalışanların hastalıkları nedeniyle yaşanan reel gelir kaybı yaklaşık 26 milyar Euro (28,2 milyar dolar) seviyesinde.

Bu rakam, toplam üretimin yaklaşık yüzde 0,8'ine denk geliyor. Kasım ve aralık aylarındaki yüksek devamsızlık seviyeleri ise son çeyrekte bu oranın arttığını gösteriyor.

Rapora göre, Alman ekonomisi 2023 yılında yüzde 0,3 küçülerek, mali kriz yılı olan 2009 ve pandemi yılı olan 2020 hariç bırakıldığında son yirmi yılın en kötü performansını sergiledi.

Michelsen ve Junker, "Almanya ekonomisi önemli yapısal sorunlarla ve uluslararası rekabette büyük zorluklarla karşı karşıya" ifadesini kullanarak, özellikle demografik değişimle mücadele etmek zorunda olan ülkenin bu duruma izin vermemesi gerektiğini belirtti.

Araştırmaya göre, önleyici halk sağlığı tedbirlerine daha fazla yatırım yapılması gerekiyor. Son iki yılda hastalık nedeniyle gerçekleşen devamsızlıkların devam etmesi durumunda, ekonomi 350 bin çalışana eşdeğer bir kayıp yaşayabilir.

Michelsen ve Junker, bu durumun kalıcı olmasına izin verilmemesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak: sözcü