Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Tıp ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Müfredatları Güncelleniyor Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Tıp ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Müfredatları Güncelleniyor

Dünyada giderek artan kısırlık sorununa dikkat çeken Vitale Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü Op. Dr. Ali Fuat Şengör, Dünya Sağlık Örgütü'nün yayınladığı verileri hatırlatarak; "Rapora göre dünyadaki yetişkin nüfusun yaklaşık yüzde 17,5'i, yani yaklaşık her altı kişiden biri, tedavi eksikliği nedeniyle kısırlıktan yakınıyor" dedi.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Şengör “Maalesef kısırlık her geçen gün artıyor. Çiftler ebeveyn olma isteğiyle birçok yönteme başvuruyor. Modern teknolojinin ve tıbbi tekniklerin gelişmesiyle birlikte bebek sahibi olmak isteyen ailelerin mutluluğu artık mümkün. Türk doktorları ve hastaneleri olarak yurt dışından bu konuda büyük bir talep görüyoruz" dedi.

KÜRESEL BİR SAĞLIK SORUNU


Öpücük. Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin kaygılı mücadelesinin giderek yaygınlaşan bir durum olduğuna dikkat çeken Dr. Şengör, şöyle konuştu: “Kısırlık, bir yıl boyunca korunmasız cinsel ilişkiye rağmen hamile kalamama durumudur. Dünya çapında her 6 çiftten 1'i çocuk sahibi olmakta zorluk çekse de asıl sebep kısırlıktır. Küresel bir sağlık sorunu olan kısırlık, kadın ve erkeklerde çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle kısırlığın belirleyicilerine dikkat etmek gerekiyor.”

SİGARA VE ALKOL SPERM KALİTESİNİ DÜŞÜRÜYOR

Op, çocuklarıyla sorun yaşayan çiftlerde görülen sorunların yüzde 65'inin kadın faktöründen, geri kalanının ise erkek sperm faktöründen kaynaklandığını söyledi. Dr. Şengör, şunları söyledi: “Kadınlarda rahim yapısının yanı sıra kadınlarda tüplerin durumu da önemli bir faktördür. Ayrıca erkek sperminin yapısı da önemli bir faktördür. Elbette günümüzde evlenme yaşının yükseltilmesi de etkili oluyor. Farkında olmadan maruz kaldığınız kimyasallar ve enfeksiyonlar da katkıda bulunan faktörlerdir. Erkeklerde sigara, alkol tüketimi ya da ateşli hastalıklar da sperm kalitesinin düşmesine neden oluyor” dedi.

TEKNOLOJİ GELİŞTİ, UMUT ARTTI

Op, bebek sahibi olmak isteyen ancak doğal olarak hamilelik haberini alamayan çiftlerin genellikle hastanelere başvurduğunu anlattı. Dr Şengör, şunları söyledi: “Teknolojinin gelişmesiyle birlikte bebek sahibi olma umudunu kaybetmiş çiftlerin ebeveyn olabilmesi artık mümkün. Hastanemizde sunduğumuz teşhis ve tedavilerle çiftlerin bu mutluluğu yaşamasına yardımcı oluyoruz” dedi.

Kaynak: karar