Araç sahiplerine yapılan ihtar ile zam bilgisi açıklandı. O tarih söylenerek verilen zam öncesinde, araç için müddeti gelen hemen yaptırsın. Bugün yaptırmayanlar o tarihten sonra daha fazlasını ödeyecek. Araç sahiplerini huzursuz eden ödemelere dair açıklamalar geldi.

ZAMANINDA YAPTIRMAYAN ZAMLI YAPTIRACAK

Milyonların dikkatini çeken zamlarla ilgili paylaşımlar açıklandı. Araç sahiplerini de etkileyecek bu zamlar ile beraber araç muayene fiyatları güncellenecek. O tarihten itibaren paylaşılan verilere göre yapılacak zamlar şimdiden gündem konusu oldu. Verilere göre, şimdiden yapılacak zam oranı yüzde 60 olarak bildirildi. Dünya Gazete'sinden yazı paylaşan Naki Bakır açıklamada bulundu;

“Her sene ekim ayı sonu itibarıyla yurtiçi üretici fiyat endeksinin (Yİ-ÜFE) son on iki aylık ortalamasında bir önceki on iki aylık dönemin ortalamasına göre yaşanan yükseliş, izleyen senede uygulanacak yeniden değerleme oranını veriyor.

Mehmet Şimşek'ten Enflasyon Mesajı Mehmet Şimşek'ten Enflasyon Mesajı

2024  yılı başında çeşitli vergi, ceza, harç ve ücretlere uygulanacak yeniden değerleme oranı, 3 Kasım’da Ekim 2023 enflasyon verileri duyurulsuğunda  kesinleşecek. Yİ-ÜFE’nin eylül sonu itibarıyla düzeyi, yılbaşından geçerli olacak yeniden değerleme oranının yüzde 60 dolayında olacağını gösteriyor. Buna göre gelecek sene çeşitli vergi, ceza, harç ve ücretler 2023’teki kadar olmasa da yine yüksek oranda artacak.

Ekimde aylık yüzde 5’in üzerindeki üretici fiyat yükselişi olasılığında ise yeniden değerlemeyi veren on iki aylık ortalamalara göre Yİ-ÜFE yükselişi bunun da üzerinde gelecek ve Cumhurbaşkanı yetkili olduğu alanlarda indirim-artırım yetkisini kullanmazsa 2024  yılı başında alakalı kalemlerdeki yükümlülükler bu oranda artırılacak.

Yüksek yeniden değerleme oranı ile vergi ve cezaların yüksek oranda yükseltilmesi, aynı anda 2023 senesindeki yüksek enflasyonunun özellikle dar ve sabit gelirler üzerindeki erozyonunu 2024’e de taşımak anlamına geliyor.”

2023 YILI MUAYENE ÜCRETİ NE KADAR?

Muayene fiyatları 2023 yılı itibariyle yüzde 61,5 oranında artış meydana geldi. Araç modeline ve markasına göre değişen fiyatlar bildirildi. Araç muayene ücretlerinde, egzoz emisyon ölçüm bedeli ayrı olarak talep edilir. Egzoz muayene fiyatları 2023 yılında KDV dahil olmak üzere 177 TL olarak belirtildi. Nakit ve banka kartı ile yapılan ödemelerin 2024 yılı itibariyle tanımlanacak Yeniden Değerleme Oranları ile beraber güncellenmesi bekleniyor. (karar)

Editör: Haber Merkezi