Arjantin'de Başkan Javier Milei hükümeti, yeni ekonomi politikaları nedeniyle binlerce insanın protestolarına maruz kaldı.

Genel İş Konfederasyonu'nun (CGT) çağrısıyla başkent Buenos Aires'te toplanan binlerce kişi, Milei hükümetinin ekonomi politikası ve kuralsızlaştırma kararnamesine tepki gösterdi.

Hamas Gazze'de ateşkes teklifini kabul etti Hamas Gazze'de ateşkes teklifini kabul etti

Birliğin genel sekreteri Gerardo Martínez, Anayasa Mahkemesi Binası önünde gazetecilere hitaben yaptığı konuşmada, kuralsızlaştırma kararnamesine karşı olduğunu belirterek şunları söyledi: "Başkan Milei'nin meşruiyetini sorgulamıyoruz ancak ondan kuvvetler ayrılığını uygulamasını istiyoruz İşçiler anayasal haklarını savunuyorlar."

KURALSIZLAŞTIRMA ANAYASAYA AYKIRI

Başkan Milei'nin ekonomide köklü değişiklikler vaat eden kuralsızlaştırma kararnamesinin anayasaya aykırı olduğunu savunan CGT, Kongre'nin bu karara karşı çıkması gerektiğini belirtti.

CGT, Hükümetin ekonomik alanda önemli düzenlemeler yapmasına rağmen girişimciler ve sendikalardan oluşan üçlü bir diyalog masası kurması gerektiğinin altını çizdi.

Sendikalara göre kararname, grev hakkını sınırlıyor, iş sözleşmeleri ve kıdem tazminatı sistemlerini değiştiriyor, çalışma standartlarını yeniden tanımlıyor, kamu şirketlerinin özelleştirilmesinin önünü açıyor ve yıllık grev durumlarında fiyat artışlarına karşı tüketicinin korunmasını sağlayan yasayı içeriyor. Enflasyonun yüzde 160'ı aşması da ortadan kalkıyor.

BİNLERCE ÇALIŞAN İŞTEN ÇIKARILDI

Hükümet, geçtiğimiz günlerde gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) yüzde 5'ini temsil eden 7 bin memurun sözleşmelerini kararnameyle feshetmiş ve devlet harcamalarını yüzde 5 oranında azaltmayı hedeflemişti.

Başkan Milei daha önce yaptığı açıklamalarda ülkenin ekonomik açıdan "zorlu" bir dönemden geçtiğini söylemiş ve radikal kararlar alınacağını açıklamıştı. Milei, kamu harcamalarını sürekli azaltacağını vurgulayarak, sosyal destek harcamalarını azaltacağını ve açığı olan kamu kurumlarını özelleştireceğini söyledi.

Kaynak: KARAR