Atatürk gelse kurultayda şansı zor’

Memleket Partisi (MP) lideri Muharrem İnce, cumhurbaşkanı adaylığından çekildiği 11 Mayıs'tan beri konuşmadı, kalabalıklara karışmadı.

Ne Kılıçdaroğlu'nun seçimi kaybetmesine…

Ne de CHP'de, İmamoğlu'nun önayak olduğu değişim tartışmasına dair yorum yaptı.

Bugün Hatay'a yapacağı ziyaretle birlikte seçim çalışmalarını başlatan İnce, suskunluğunu SÖZCÜ'ye bozuyor.

İnce, Altılı Masa ve Kılıçdaroğlu'nun zor olanı başararak, seçimi kaybettiğini savunuyor.

MP liderine, “28 Mayıs akşamı Kılıçdaroğlu'nun yerinde siz olaysınız ne yapardınız?” diye sordum. “O akşam istifa ederdim. Çipras kadar olamayacağız mı yani?” diye karşılık veriyor.

CHP'de İmamoğlu'nun başlattığı değişim çağrısına ilişkin “Atatürk gelse kurultay şansı zor olur” dedi.

Altılı Masa zoru başarıp, kaybetti

 14 ve 28 Mayıs sonuçlarını nasıl değerlendiriyorsunuz? 

– 2018'de CHP'nin adayı İnce'ydi. Akşener, Demirtaş, Karamollaoğlu ve Perinçek adaydı. O zaman muhalefetin oyu yüzde 47.2'ydi. Şimdi ikinci turda yüzde 48. Demek ki hiçbir artısı yok.

Dolar 4.5 TL'ydi, şimdi 20 lira. Her şey dört- beş katına çıkmış; benzin, döviz… Deprem olmuş. Ekonomi bozulmuş. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin olumsuz yönleri ortaya çıkmış. Kiralık ev bulamıyorsun. Enflasyon 2018'de yüzde 12- 13 iken, bugün yüzde 100'ün üzerinde. AKP'nin içinden iki parti çıkmış.

Bütün olumsuzluklar ortadayken, Altılı Masa zoru başardı. Bu seçimde kazanmak değil, kaybetmek zordu. Kaybetmeyi başardılar.

Kampanya başlangıcında Erdoğan hiçbir ankette yüzde 50'nin üzerine çıkamıyordu. Gazeteciler, sanatçılar ve anketçiler bağırdılar; “Yüzde 60 ile kazanıyor, İnce çekil.”

Ama gerçek bu değildi. Gerçek neydi?

Altılı Masa yanlıştı. Altılı Masa'dakilerin Meral Hanım hariç oyu yoktu.

Yedi cumhurbaşkanı yardımcısı yanlıştı.

“Cumhurbaşkanı yardımcısının onayı olmadan cumhurbaşkanı işlem yapamaz” açıklaması yanlıştı.

PKK'nın, FETÖ'nün açık desteği yanlıştı.

İnsanlara şunu sundular: Erdoğan mı, B seçeceği mi? B seçeneğinin kim olursa olsun kabul göreceği üzerine kurgu yaptılar. Bu da doğru değildi. Tamam, tencere iktidar düşürür ama güvenlik tencerenin önünde gelir. Bu topraklar Moğollar'ı, Yunan'ı, Rus'u görmüş. Kırk yıldır terörle mücadele ediyor. Tencere önemli ama tencerenin önüne koyduğu şeyler var milletin. Bunu anlayamadılar.

Erdoğan'ı yüzde 40'lardan 52'ye doğru o 45 günde adım adım yükselttiler. Benim önerim şuydu: Altılı Masa'ya gerek yok. Bir cumhurbaşkanı yardımcısı olsun, o da Akşener olsun. Ben de destek vereyim. Bakanlık ve cumhurbaşkanı yardımcılığı istemiyorum. Beraber miting yapacaktık. Seçimi kazanacaktık.

– Sonuç nasıl değişirdi?

– Sonuç kesin değişirdi. Düşünsenize, adaylıktan çekilen adama oy veriyor insanlar. Cumhuriyet tarihinin en fazla iptal oyu bu seçimdedir. (Kılıçdaroğlu'na) vermedi insanlar. Onların gönlü kazanılabilirdi.

Cumhuriyet tarihinde İnce'den başka hiç kimse bu kadar linç edilmedi. Kasetler montajdı. Benim kelleyi kesmiş, yapıştırmışlar. Dekontlar montajdı, doğru değildi. Beni itibarsızlaştırmayı tercih ettiler. FETÖ ile ortaklık kurdular. Uyarmama rağmen dinlemediler. Seçmeni korkutarak, taktik güttüler. “Bu son seçim, batarız, biteriz.” Sürekli seçmeni korkuttular.

Ya İnce'nin taraftarı, adam hakkında sahte dekontu yayınlarsan sana oy verir mi? Ben “Verin” desem de vermez. “Bize mecbursunuz siz!” (diyorlar) Çankaya'ya Sadullah Ergin'i koyacaksın, insanlar oy verecek! İzmir'de “Kemalizm ırkçılıktır” diyen adamı liste başına koyacaksın…

Yıllarca CHP'de görev yapmış biri olarak Çankaya, Cihangir, Beşiktaş ve Karşıyaka seçmenine bir şey öneriyorum. Millete koyun demekten vazgeçin, lütfen kendinizi sorgulayın. Gittiniz Çankaya'da Sadullah Ergin'e oy verdiniz. Kendinizi bir sorgulayın.

Çipras kadar olamayacağız mı yani!

– Kılıçdaroğlu'nun yerinde olsaydınız 28 Mayıs akşamında ne yapardınız?

– İstifa ederdim. Hemen o akşam istifa ederdim. Çipras kadar olamayacağız mı yani!

Bir de şu var: CHP, Türkiye'ye demokrasi vaat ediyor değil mi? Ülkeye demokrasi vaat ederken, partinde demokrasi olmaması çelişkidir.

– Kılıçdaroğlu'nun liderlikte ısrarını nasıl yorumluyorsunuz?

– Kendi isteğinden öte yanındakilerin pozisyonunu koruma refleksi olarak görüyorum.

– Bunun sonucunda ne olur?

– Kakafoni devam ettiği sürece büyükşehirler de kaybedilir.

– CHP ile hâlâ işbirliğine açık mısınız?

– İlkeli, şeffaf, halkın gözünün önünde olan, ama makam mevki koltuk peşinde olmadan tabi ki işbirliği yapılabilir.

Tek adamlık olmasa 39 milletvekili hediye edilir mi?

– CHP'de değişim çağrıları yapılıyor. Siz nasıl bakıyorsunuz?

– CHP'de genel başkanın nasıl seçileceği belli. Ama nasıl gider, o belli değil. Başarısızlık durumunda başkanın nasıl gideceği tüzükte yazılı olmalı. Bir seçim, iki seçim, neyse. Bir kuralı olmalı. Geçmişte önerdim. Dedim ki “Kurala bağlayalım.”

Bu, Kılıçdaroğlu meselesi değil. Kılıçdaroğlu gider, başkası gelir. Kural olmadığı sürece aynısını yapar. Bir şey fark etmez. Yine yüzde 25'te kalır.

Bu tek adamlık olmasa, parti demokratik olsa 39 milletvekilliği hediye edilir miydi? Düşünün, partinin oyu yine yüzde 25. Ama 39 milletvekili vermişsin. Ya CHP'nin oyu düştü, ya bu partilerin oyu yok. Bana sorarsan bu partilerin oyu yok.

Bu hataları yapıp kırsal kesimi, TRT izleyenleri suçlamak, doğru işler değil.

– İç tartışma nasıl sonuçlanır?

– Ben başka partinin genel başkanıyım. CHP başka parti. Yarışın ne olacağını tahmin ederim, ama…

Tahmininizi sorabilir miyim.

Tahminim şu: Atatürk gelse kurultay şansı zor olur.

– Neden?

– Yapı dönüştürüldü çünkü.

– Değişime ihtiyaç var mı?

– Eğer kasıt kişilerin değişmesiyse sonuç değişmez. Mantalite değişmeden yeni gelen çok kısa sürede eskisi gibi olur.

– Kılıçdaroğlu cephesinden size davet olduğu doğru mu?

– Hayır, olmadı.

– CHP'de uzun dönem milletvekili olanlar var. Siz de bunlardan biriydiniz. 

– Beş dönem milletvekili oldum. Son üç dönemin ikisinde genel başkana ön seçimlere girmek istediğimi söyledim. Kabul etmedi. Ön seçimle geliyorsa altı dönem de gelsin, yedi dönem de, sorun yok.

– Sorun, atamayla olmuş olması.

– Evet. Süre sınırlamasını doğru bulmuyorum. Ama 50 bin üyesi olan bir örgütte manipülasyon kolay değildir. Eğer üyelerle yapılacak ön seçimle gelebiliyorsa gelsin. Deneyimli insanlara ihtiyaç var parlamentoda.

– Tanju Özcan'ın yürüyüşü için ne düşünüyorsunuz?

– Demokratik hakkını kullanıyor. Bu bir haktır.

– Sonuç alabilir mi?

– Onu zaman gösterecek, bilemiyorum. Sonuçta 1300 delegenin parmak kaldırmasıyla oluyor bu iş. Bu da yanlış. Bence partinin genel başkanını üyeler seçer.

Dervişoğlu, Bahçeli'nin 'İhanet' Sözüne Yanıt :  Kişilerle Olan Hukukumu Beyanlarına Bakarak Oluşturmuyorum Dervişoğlu, Bahçeli'nin 'İhanet' Sözüne Yanıt : Kişilerle Olan Hukukumu Beyanlarına Bakarak Oluşturmuyorum

Bu kafayla büyükşehirler kaybedilir

– Size yönelik kumpasta ilk dava açıldı. Durum nedir?

– Önce Akşener'e itibar suikasti yaptılar. “Para aldı” dediler. Üç gün sonunda Akşener Altı Masa'ya döndü. Aynı itibar suikastçileri 45 gün boyunca bana suikast yaptı. Mahkemeleri sustu, medyası sustu. Ortaya atılan hiçbir dekont, hiçbir ses kaydı, hiçbir görüntü doğru değildi.

Şimdi haber gönderiyorlar. “Affet bizi falan…” Yok öyle, affet. Mahkemeler gereği neyse yapacak. Daha ikinci kısmı var bunun. Terör kısmı var.

– Ayrıntı var mı?

– Bunu FETÖ'cülerin yaptığı ortada. Bazıları da yaydı.

– CHP'den mi?

– Gelecek Partisi'nden de var, CHP'den de.

Sanatçılar, gazeteciler ve anketçilerin yanıldıkları bir yeri daha söyleyeyim. Sanki İnce'ye oy verenler kayıtsız şartsız Kılıçdaroğlu'na oy verecek. Öyle değil ki. Ben AKP'lilerin çocuklarından oy alıyordum. Bunu anlamadılar.

Bakın, Mart'ın başında Memleket Partisi'nin oyu yüzde 10'du. İnce'nin oyu yüzde 16'ydı. Nisana kadar böyle gitti. Öyle manipüle ettiler ki toplumu, “Yüzde 100 kazanılıyor seçim, İnce pişmiş aşa su katıyor.” (dediler) Bunu gördüm. “Bunlar” dedim, “Seçimi kaybedecekler. Sonra bütün suçu bana atacaklar. Çekileyim” dedim.

– Kılıçdaroğlu'na neden destek vermediniz?

– Arkadaş benden istenen neydi, ‘Çekil'di. Çekildik. Bu sefer de “Destek açıklaması yap.” Açıklama yapsam, bir daha yap, bunun sonu gelmez. Çekildik, daha ne istiyorsun?

Bunlar müridim değil ki. “Bak, sahte dekontlar dolaşıyor, CHP Genel Merkezi'nden bunları yayıyorlar, yaptırma, ikinci tur var” dediğim zaman engellemiyorlarsa ne yapacağım yani?

– Sizin seçmenleriniz kime oy verdi?

– İptal attılar.

– Muhalefette büyükşehirlerin kaybedilmesi endişesi var. Siz nasıl görüyorsunuz?

– Bu kafayla gidilirse kaybedilir.

– Nereler?

– 2019'da sevindiğiniz yerler bugün sizi üzebilir.

– İttifak korunsa dahi mi?

– İttifaklar korunsa dahi gidebilir. Çünkü mayısta yapılan ittifak ilkesizdi. Ümit Özdağ, Kılıçdaroğlu'na metin imzalattı. Sen kurucu partisin, “Ne hakla benden böyle bir şey istiyorsun, ben böyle bir şeye imza atmam.” (demelisin) Ben CHP'nin genel başkanı olsam bunu derdim. “Kimsiniz, bunu imzalattırıyorsunuz” derdim. Çok gereksiz buldum. O bir ittifak değil.

– Akşener'in diyet açıklamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

– Öfkesini anlıyorum. Büyük haksızlık yaptılar.

İmamoğlu, ‘Kılıçdaroğlu ile devam etmez' diyor

Geçen hafta İmamoğlu'nun, Kurban Bayramı sonrası harekete geçeceğini yazmıştım.

Beklenen oldu.

İmamoğlu ‘İktidar İçin Değişim' çağrısını, aynı isimli internet sitesinde yayınladı.

Çağrıda şöyle deniyor:

“Muhalefette değişimin anahtarı CHP'dir. CHP'de başlayacak değişim iradesi; politik tutumları sorgulamayı ve parti içi demokrasiyi kurumsallaştırmayı başardığı ölçüde muhalefetin genelinde yenilenme, muhalefeti büyütme iradesi ortaya koyacaktır.”

Sitede, metnin altında katılımcıların görüşünü yazabileceği bir bölüm yer alıyor. İmamoğlu ve ekibi, değişim çağrısını bu yolla CHP tabanına yaymayı hedefliyor.

İmamoğlu'nun bir çalışma arkadaşı neden bu yöntemin benimsendiğini şöyle açıklıyor:

“Hazır bir manifesto sunmak yerine, ki bu bir manifesto değil davet metnidir, ‘Gelin metni ve değişiklikleri beraber tasarlayalım' şeklinde bir yol deneniyor. İnsanların ve özelde sosyal demokratların katımının olmadığı bir değişim, değişimden başka şey ifade eder, liderlik sultası anlamına gelir.”

İmamoğlu liderliğinde CHP yönetici, üye ve seçmenlerinin katıldığı demokratik bir süreç tasarlanıyor.

Dün site açıldığında 100 bin kişi metni okudu. Katılımın daha da artacağı belirtiliyor. Metin temmuz ayı sonuna kadar tartışmaya açık kalacak.

Yorum ve eleştiriler manifesto yazılırken dikkatte alınacak.

– İkinci hafta manifesto geliyor 

– İmamoğlu, bu haftadan itibaren CHP'nin önemli isimleriyle biraraya gelecek. Ardından kitle örgütü yöneticileriyle buluşacak. Bunlar arasında emek, iş, spor ve sanat dünyasından isimler olacak.

Temmuzun ikinci yarısından itibaren yol haritası ve manifesto netleşecek.

İmamoğlu ekibi mahalle delegesi seçimlerinde ilçe ve il kongrelerinde ağırlığını koyacak. Bazı ilçe ve illerde aday çıkarılırken, bazılarında adaylar desteklenecek. Öncelik İstanbul'a verilecek. İstanbul için çalışma ekipleri kuruldu.

– Diyalog en aza indi

– İmamoğlu ve Kılıçdaroğlu arasındaki diyalogun en aza indiğini söylemek mümkün. İmamoğlu, yakın çevresine Kılıçdaroğlu ile diyalogun sonuç vermeyeceğine inandığını söylüyor. Önerilerini dile getirdiğinde Kılıçdaroğlu'nun “Evet” deyip sonradan görüş değiştirdiğini ifade ediyor. Kılıçdaroğlu ile görüşmek için çabalamayacağını kaydediyor.

Tereddüt etmeden “CHP değişmeden Türkiye değişmez” diye konuşuyor.

“Artık Kılıçdaroğlu ile devam etmez” diyor.

Hatta…

Erdoğan'ın “İstanbul'u kazanan Türkiye'yi kazanır” şeklindeki sözlerinin Kılıçdaroğlu tarafından “İstanbul'u kaybeden Türkiye'yi kaybeder” diye değiştirilip kendisine laf atıldığını düşünüyor.

İmamoğlu adaylığını ilan ettiği takdirde milletvekilleri arasındaki taraftarlarının artacağı ileri sürülüyor.

Editör: Haber Merkezi