Atatürk’ün bugüne kadar bilinmeyen restore edilmiş arşivlik görüntüleri yayımlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, hazırladığı ‘Film Mirasım’ projesi kapsamında Atatürk’ün daha önce hiç yayınlanmayan görüntülerini bir klip halinde paylaştı.

Atatürk’ün 1923 ile 1937 yılları arasında çekilmiş görüntülerini restore eden Kültür ve Turizm Bakanlığı, görüntüleri ‘Film Mirasım’ adlı web sitesinden izleyicilere sundu.

Görüntülerde, Atatürk’ün 1923’te İzmir’de Latife Hanım ile beraberken çekilmiş videosu, Cumhurbaşkanı olduğu dönemde Konya, Bursa, Adana, Kayseri, Tunceli gezileri ile kendisini ziyaret eden İngiltere Kralı 8’nci Edward, İran Şahı Rıza Pehlevi, ABD Büyükelçisi Joseph Grew ile görüşmeleri ve 29 Ekim 1933’te düzenlenen Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında çekilmiş anları yer alıyor.

‘Film Mirasım’ sitesine, web sitesi ve mobil uygulama üzerinden erişilebiliyor. Bugüne kadar 8 milyon etkileşime ulaşılan sitede, Atatürk’ün az bilinen arşivlik görüntülerinden, Osmanlı’nın son dönemi ve Cumhuriyet’in ilk yıllarına, Anıtkabir’in yapımından Kore Savaşı görüntülerine kadar pek çok tarihi film kaydı olmak üzere 911 belge film bulunuyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un başlattığı çalışmayla kültürümüzün görsel hafızası olarak geçtiğimiz yıl hizmete sunulan siteye yıl sonuna kadar 200 film daha eklenecek.

Ankara'da Ayhan Bora Kaplan Soruşturması Kapsamında 3 Sivil ve 1 Komiser Daha Gözaltına Alındı Ankara'da Ayhan Bora Kaplan Soruşturması Kapsamında 3 Sivil ve 1 Komiser Daha Gözaltına Alındı

Sinema Genel Müdürlüğü film arşivinde yer alan diğer belge filmler de dijitalleştirilme süreci tamamlandıkça siteye yükleniyor. Kullanıcılar bu filmleri “Yeni Eklenenler” sekmesi altından kolaylıkla takip edebiliyor. Siteye ‘filmmirasim.ktb.gov.tr’ adresinden ulaşılabilir.(karar)

Editör: Haber Merkezi