Kabine toplandı: Ana gündem öğretmen atamaları Kabine toplandı: Ana gündem öğretmen atamaları

Avrupalılar aday ülkeleri değerlendiriyor: Türkiye AB'de istenmiyor

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi (ECFR) adına altı AB Üye Devletinde bir kamuoyu yoklaması yapıldı. Ankete göre Avrupalılar, maliyet ve risklere rağmen Ukrayna'nın AB'ye katılması fikrine genel olarak olumlu bakarken, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu Batı Balkan ülkelerinin üyeliğine karşı çıkıyor.

Geçen ay Avrupa Komisyonu Ukrayna ve Moldova ile resmi katılım müzakerelerinin başlatılmasını önerdi. 27 AB hükümet başkanı bu öneriyi bu hafta Brüksel'de yapılacak zirvede tartışacak. Ancak Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Kiev ile müzakerelerin başlatılmasına karşı olduğunu defalarca dile getirdi.

The Guardian gazetesinin haberine göre, Avrupa Dış İlişkiler Konseyi (ECFR) adına altı AB üyesi ülkede kamuoyunun algısını ölçmek amacıyla bir anket düzenlendi. Anket, Ukrayna'nın ve daha az ölçüde Moldova ve Karadağ'ın adaylıklarına önemli destek sağlarken, derin ekonomik ve güvenlik kaygıları da dile getirildi.

Ancak özellikle Türkiye'nin olası üyeliğine yönelik yaygın muhalefetin yanı sıra, Arnavutluk, Bosna, Gürcistan, Kosova, Kuzey Makedonya ve Sırbistan'ın birliğe katılma olasılığına karşı da belirgin bir soğukluk söz konusu.

DANİMARKA'DAN UKRAYNA'YA DESTEK

Ankete göre Ukrayna'nın üyeliğine en büyük destek yüzde 50 ile Danimarka ve yüzde 47 ile Polonya'dan geldi; Romanya yüzde 32 destek, yüzde 29 muhalefet, Almanya yüzde 37 destek, yüzde 39 muhalefet, Fransa ise yüzde 29 destek, yüzde 35 muhalefetle karşılaştı. Avusturya %52 ile karşı çıkıyor.

Ancak katılımcıların yüzde 45'i Ukrayna'nın üyeliğinin AB güvenliği üzerinde olumsuz etki yaratacağından endişe ediyor, yüzde 25'i güvenliği artıracağına inanıyor ve yüzde 39'u Kiev'in üyeliğinin ülkesinin güvenliği üzerinde olumsuz etki yaratacağına inanıyor.

Genişlemenin AB'nin dünyadaki siyasi gücü üzerindeki etkisine ilişkin endişeler de vardı. Polonya ve Danimarka bu konuda en iyimser ülkeler: Vatandaşların %43'ü ve %35'i Ukrayna'nın üyeliğinin olumlu bir etki yaratacağına inanıyor.

DESTEK %30'DAN AZ

Ankete katılanların yüzde 51'i Türkiye'nin AB'ye katılması fikrine karşı çıkarken, yanıt verenlerin beşte birinden azı Türkiye'nin üyeliğinin devam etmesinden yana.

Avrupalılar Arnavutluk, Bosna Hersek, Kosova, Gürcistan, Moldova, Karadağ, Kuzey Makedonya ve Sırbistan'ın üyeliğini olumsuz değerlendirirken, sekiz ülkenin üyeliğine yönelik ortak destek yüzde 30'un altında kaldı.(karar)

Editör: Haber Merkezi