İnsan Hakları Derneği (İHD) üyesi Aydın Aydoğan, Cumartesi Anneleri eyleminde gözaltına alınmasının ardından açtığı 75 bin TL'lik tazminat davasında mahkemeden bin TL manevi tazminat kararı çıktı. Aydoğan, kararı "davam sembolik de olsa tarihe nottur" şeklinde değerlendirirken, avukatı Hacer Çekiç Gündüz, tazminat davalarının caydırıcı olmaktan uzak olduğuna dikkat çekti.

27 Mayıs 1995 tarihinden bu yana her Cumartesi günü Galatasaray Meydanı'nda gerçekleşen Cumartesi Anneleri eylemi, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini öğrenmek ve faillerin yargılanması talebiyle devam ediyor. Aydın Aydoğan, bu eylemlerde yaşadığı gözaltına alınma sonrasında 75 bin TL'lik tazminat davası açmıştı. Ancak Bakırköy 17. Ağır Ceza Mahkemesi, Aydoğan'a bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Aydın Aydoğan, mahkeme kararını değerlendirirken, eylemlerin meşru bir talebi yansıttığını ve Cumartesi Anneleri için Galatasaray Meydanı'nın bir hafıza mekanı olduğunu vurguladı. AYM kararına rağmen engellemelerin devam ettiğini belirten Aydoğan, tazminat davasını sembolik bir adım olarak tanımlayarak, "Anayasa'yı değersizleştiren bu uygulamalar sadece hukuksuzluk iklimini ve kanun ihlalcilerini cesaretlendirir. Açtığım bu tazminat davası sembolik bir dava da olsa hafızalara ve tarihe ve vicdanlara kısa bir nottur." ifadelerini kullandı.

TUR’un İstanbul Etabına Yağmur Engeli TUR’un İstanbul Etabına Yağmur Engeli

Aydın Aydoğan, alacağı bin TL'lik tazminatı Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'na bağışlayacağını belirtti. Aydoğan'ın avukatı Hacer Çekiç Gündüz ise tazminat davalarının caydırıcı olmaktan uzak olduğuna dikkat çekerek, "Caydırıcılığı kalmıyor. Tekrar aynı şeyler yaşanıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: Artı Gerçek