IŞİD'e Yönelik Operasyonda 30 Şüpheli Gözaltına Alındı IŞİD'e Yönelik Operasyonda 30 Şüpheli Gözaltına Alındı

Bilecik'in Gölpazarı ilçesinde, Bilecik İl Özel İdaresi tarafından planlanan ve yaklaşık 600 bin metrekarelik tarım alanlarını etkileyen Organize Sanayi Bölgesi (OSB) projesine karşı yurttaşların direnişi sonuç verdi. İl Özel İdaresi tarafından başvurusu yapılan ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Aralık 2022'de onaylanan proje için Sakarya 2. İdare Mahkemesi, çeşitli eksiklikler nedeniyle Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunu iptal etti.

Mahkeme kararında, projenin alternatifli yer arayışı yapılmadığı, bilimsel olarak yeterlilik olmadığı ve yeterli hesaplamaların yapılmadığı vurgulandı. Mahkeme, eksik inceleme ve değerlendirme içeren nihai ÇED raporuna dayanılarak tesis edilen ÇED olumlu kararının hukuka uygun olmadığı sonucuna vardı ve dava konusu işlemin iptaline karar verdi. Mahkeme, ayrıca temyiz yolunu açık bıraktı.

Gölpazarı Çevre Koruma Derneği ve köylüler, geçen aylarda projenin hukuka uygun olmadığını belirterek mahkemeye dava açmış, mahkeme ara kararında projenin hukuka uygun olmadığını ifade etmişti. Köylüler, kasım 2021'de gerçekleştirilen halkın katılımı toplantısına 70 traktörle katılarak projeye karşı farkındalık yaratmıştı. Mahkemenin iptal kararı, tarım alanlarını koruma adına mücadele eden yaşam savunucuları için önemli bir adım olarak değerlendiriliyo

Kaynak: cumhuriyet