Erzincan'ın İliç ilçesinde yaşanan altın madeni faciasının ardından mücadelesiyle bilinen Sedat Cezayirlioğlu, dün gözaltına alındı ve adliyeye sevk edildi. T24'e yaptığı açıklamada, geceyi Jandarma nezaretinde geçirdiğini belirten Cezayirlioğlu, savcılık ifadesi için adliyeye sevk edildiğini dile getirdi.

Cezayirlioğlu, Çöpler altın madeninde meydana gelen toprak kayması faciası sonucu dokuz işçinin toprak altında kaldığı trajik olayın ardından mücadele veren isimlerden biri olarak tanınıyor. ABD merkezli Anagold ve yerli ortağı Çalık Holding'in işlettiği madenin çevreye olan olası tehlikelerine dikkat çektiği biliniyor. Ancak bu konudaki yasal başvurular sonuçsuz kaldı.

Cezayirlioğlu'nun bölgeden yaptığı video paylaşımlarında kullandığı bazı ifadeler nedeniyle gözaltına alındığı iddia ediliyor.

1967 yılında Erzincan'ın İliç ilçesinde doğan Cezayirlioğlu, 30 yıl kamu hizmeti görevinde bulundu. 2016 yılında, İliç'teki altın madenine karşı hak mücadelesi başlattı.

Bu mücadelesinde hukukun ve adaletin sesi olmak için adım atan Cezayirlioğlu, maruz kaldığı baskılar nedeniyle TCDD'deki makinistlik görevinden emekliye ayrılmak zorunda kaldı. Ancak, İliç için mücadelesine devam etti.

ATM'den para çekerken dikkat edilmeli! ATM'den para çekerken dikkat edilmeli!

Cezayirlioğlu'nun mücadelesi ulusal ve uluslararası alanda birçok kuruluşla iş birliği yaparak, sesini duyurmaya çalıştı.

Ancak, bu süreçte maddi ve manevi olarak ağır bedeller ödedi ve ölüm tehditleriyle karşı karşıya geldi. Büyük siyanür felaketi sürecinde ise İliç ilçesinde Zafer Partisi'nin ilçe başkanlığını kurarak siyasi hayatına başladı ve Zafer Partisi'nden milletvekili adayı oldu.

Seçimlerin ardından Zafer Partisi çevreden sorumlu Genel Başkan Başdanışmanlığı görevine getirildi.

Kaynak: karar