CHP'den üyelere mesaj: Yeni tüzükte taban söz sahibi

CHP, “değişim” süreci kapsamında 1 milyon 300 bin üyesine mesaj göndererek yeni tüzük için görüş istedi. CHP kurmayları, ilçe kongrelerinin tamamlanacağı 10 Eylül’e kadar gelen verilerin analiz edilerek kurultayda taslak olarak görüşüleceğini söyledi.

CHP’de seçim yenilgisi sonrası örgütlerden kopuk olarak yürütülen süreç ve önseçim yapılmadan hazırlanan milletvekili listeleri eleştiri konusu olmaya başladı. Parti tabanından özellikle DEVA, Gelecek ve Saadet partilerine verilen 40’a yakın milletvekili tepki çekti. Parti içinde bir grup il başkanı da CHP tüzüğünde değişiklik yapılması için çağrı yaparak örgütün daha katılımcı hale getirilmesini istedi. 

Tepkiler üzerine de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu parti içinde “değişim” ve “yenilenme” süreci başlattı. İlk olarak Merkez Yönetim Kurulu’nu yenileyen Kılıçdaroğlu, önümüzdeki seçimlerde önseçim yapacaklarının da sinyalini verdi. Kılıçdaroğlu parti tüzüğünün de yenileneceğini açıkladı. 

İYİ Parti'nin Yeni Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu'ndan İlk Sözler İYİ Parti'nin Yeni Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu'ndan İlk Sözler

10 EYLÜL’E KADAR

Bu kapsamda bir tüzük çalışma grubu oluşturuldu. Edinilen bilgiye göre tüzük çalışmaları kapsamında partinin 1 milyon 300 bin üyesine, yeni dönemde tüzüğün nasıl olması gerektiğine ilişkin fikirlerini almak için mesaj gönderildi. Ayrıca eski ve yeni dönem Parti Meclisi üyeleri ile Merkez Yönetim Kurulu üyelerinden de fikirleri istendi. CHP kurmayları, “Kongre süreçlerimizin tamamlanacağı 10 Eylül’e kadar tüzük için görüş ve önerileri toplayacağız. Ayrıca ilçelerde tüzük komisyonu kurulacak ve onların da görüşleri alınacak. Bunun sonunda tüm verileri analiz edeceğiz. Dünya örneklerini de inceleyeceğiz. Bir taslak hazırlayacağız. Bu taslağı kurultayda görüşeceğiz” dedi. 

‘PM ÜYE SAYISI ARTSIN’

Öte yandan, Kılıçdaroğlu geçen hafta il başkanların tüzük çalışmalarına ilişkin fikirlerini de dinledi. Başkanların “yerel seçimler ve genel seçimler için ön seçim yapılmasını önerdiği” kaydedildi. Başkanların ayrıca toplantıda “Parti Meclisi’nin (PM) daha aktif olması için üye sayısı artırılsın. Güçlü bir genel sekreterlik olsun. İl başkanları ve belediye başkanları doğal delege sayılsın” gibi önerileri sunduğu ve bunların da değerlendirmeye alınacağı belirtildi.

Editör: Haber Merkezi