CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, hijyenik pedler ile bebek ve hasta bezlerindeki fiyat artışını TBMM gündemine taşıdı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın yanıtlaması istemiyle önerge veren Yavuzyılmaz, “Söz konusu artışların önüne geçmek adına herhangi bir çalışma yürütülmekte midir? Dar gelirli ailelere yardım yapılmış mıdır? Yapılmakta ise ne kadar yapılmıştır” sorusunu yöneltti.

Bakan Derya Yanık, verdiği yanıtta şu bilgileri verdi:

Bebek bezi özelinde tematik bir yardım programımız bulunmamakla birlikte 15 Nisan 2015 sonrası canlı doğum gerçekleştiren vatandaşlara ve Mavi Kart sahiplerine doğum yardımı yapılmaktadır. Birinci çocuk için 300, ikinci çocuk için 400, üçüncü ve sonraki çocuklar için 600 TL nakdi yardım yapılmaktadır. Hane içinde kişi başına düşen geliri net asgari ücretin üçte birinden az olan hanelere çoklu doğum sonucu olan ve hayattaki 0-24 aylık her bir çocuğuna Sağlık Bakanlığı’nın çocukluk dönemi aşı takviminde yer alan aşıları, süresi içinde yaptırılması kaydıyla hanelerin beslenme ve öz bakım ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla 215 TL olmak üçere çoklu doğum yardımı gerçekleştirilmektedir.

Hasta bezleri için açıklama yapmayan Derya Yanık, hijyenik ped için de sadece “1 Nisan 2022 tarihinden itibaren KDV oranı yüzde 18’den yüzde 8’e düşürülmüştür” açıklamısını yaptı.

'BEBEK BEZİ LÜKS DEĞİL'
CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer ise Yanık’ın yanıtı ile ilgili “Türkiye'de bebek sahibi olmak artık bir lüks haline geldi. Masraflar gerçekten de yetişmesi mümkün olmayan noktalara geldi. Bebeğin sadece aylık bez ve ek gıda masrafları 800 ila bin lirayı buluyor. Asgari ücretlinin maaşının hemen hemen dörtte biri. Ailelerin harcamaları sadece bununla da kalmıyor; kira, elektrik, su, doğalgaz derken bebek olmasa da geçinmek çok zor” değerlendirmesini yaptı.

Sokakta Oynayan Çocuklara Köpekler Saldırdı Sokakta Oynayan Çocuklara Köpekler Saldırdı

ANKA Haber Ajansı’na konuyu değerlendiren Taşcıer, şunları söyledi:

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ilk çocukta 300 lira doğum yardımı veriyor ihtiyaç sahibi ailelere ama bu tutar bebeğin bir haftalık bez masrafı kadar bile değil.  KDV indirimi yapıldı ama yetmez, yüzde 1 olmalı ki aileler indirimi hissedebilsin. Ayrıca Bakanlık özel bir destek paketi ile sosyal yardım alan ve bebeği olan ailelere diğer desteklerin dışında bir bakım desteği vermeli ve mevcut doğum yardımı desteklerini de artırmalı. Bugün çocuğuna bez alamadığı için muşamba bağlayan aileler var. Bebek bezi lüks değil, temel bir ihtiyaçtır ve Bakanlık da bu gerçeğe göre politika geliştirmelidir.

Editör: Haber Merkezi