Diyanet İşleri Başkanlığı'nın son fetvası, daha önceki tartışmalı fetvalarının ardından yeni bir polemiğe yol açtı. Diyanet, internet sitesinde yer alan "Aile ve Dini Rehberlik" bölümünde, sıkça sorulan sorulara verdiği yanıtlarda kadınların iş hayatına el atması konusuna değindi.

"Aile ile ilgili sıkça sorulan sorular" başlığı altında yer alan "Kadının çalışması eşinin iznine mi bağlıdır?" sorusuna Diyanet'in yanıtı, geniş bir tartışma yelpazesi açtı.

Diyanet'in açıklamasında, "İslam, evlilik hayatında kocaya vermiş olduğu hak ve yetkilerin yanında birtakım görev ve sorumluluklar da yüklemiştir. Buna göre koca, ekonomik gücüyle orantılı olarak eşinin mesken, nafaka, giyim-kuşam gibi ihtiyaçlarını karşılamak zorundadır.

Çalışma Bakanlığı: İzmir'deki Grevde Yabancı İşçi İddiaları Yalanlandı Çalışma Bakanlığı: İzmir'deki Grevde Yabancı İşçi İddiaları Yalanlandı

Nafaka temin etme sorumluluğu kocaya ait olduğundan kadının çalışma zorunluluğu yoktur. Bununla birlikte, İslam'a göre kadın kural olarak ev içinde ve dışında çalışabilir; ailesinin ihtiyaçlarını sağlamada kocasına yardımcı olabilir.

Fakihler, ilgili ayetlerden hareketle kadının kocasının meşru isteklerine itaat etmesini gerekli görmüşlerdir. Bu çerçevede kadının çalışması da eşinin iznine tabidir." ifadeleri kullanıldı.

Kaynak: sözcü