Diyarbakır Büyük Şehir Belediyesi (DBB) kayyımının peyzaj projeleriyle yeşil alan, bulvar ve caddelerde dikili ağaçları söküp, yerine diktiği palmiye ağaçlarının büyük çoğunluğu kurudu. Kent iklimine uygun olmadığı yönünde yapılan tüm uzman uyarılarına rağmen 2021 yılında dikilen palmiye ağaçlarının ömrü bir yıl bile sürmedi.

Konuya ilişkin konuşan Diyarbakır Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Şubesi Başkanı Samet Ucaman, kent merkezlerinin ağaçlandırılmasının bir ihtiyaç olduğunu ancak kayyım döneminde yeşil alanlara sürekli müdahale edildiğini söyledi.

Son dört yılda kentte sökülen ağaçların akıbetinin bilinmediğini söyleyen Ucaman, Diyarbakır’da son üç yılda üç defa ağaçların yerinin değiştirildiğine dikkat çekerek, “Melik Ahmet Caddesi’nde 3 defa ağaçların yerleri değiştirildi. İstasyon Caddesi ve Havaalanı Caddesi’nde de değişti. Yine Mahabbad Caddesi’nde orta refüj kaldırımlar ve lateral yollarda bulunan ağaçların tümü; 2'şer defa değiştirildi. Yeniköy’de ağaçlar söküldü. Onların akıbeti belli değil. Dolayısıyla bir taraftan ağaç alımı var, bir taraftan söküm var. Sökülen ağaçlar da ortada yok. Yaklaşık 6 yıllık süreci değerlendirdiğimizde, kentte yapılan peyzaja minimum 150 milyon para harcandı” şeklinde ifadeler kullandı.

Kavgada Atılan Taşla Yaralanan Kıdemli Başçavuş Yaşar 10 Ay Sonra Şehit Oldu Kavgada Atılan Taşla Yaralanan Kıdemli Başçavuş Yaşar 10 Ay Sonra Şehit Oldu

Ucaman, Diyarbakır’a dikilen 200’e yakın palmiye ağacının kuruduğunu, halkın vergisi ile beslenen yerel yönetimin halkın parasını rahatça harcadığının altını çizerek, “Yerel yönetimler de son üç aydır bu ithal bölümüne gelen yöneticilerin ranta bulaşmasıyla birlikte; bölgede iklimi, toprağı, tanımayarak çok rahat bir şekilde palmiye üzerinden kazanç sağlayıp, burada iklime uygun olmamasına rağmen diken bir zihniyet oluşuyor. Maalesef ki şu an dikilen palmiye ağaçlarının yüzde 99’u kurudu. Bunlar bizim doğamıza düşman. Nefes almamıza düşman. Yaşamamıza düşman” diye tepki gösterdi.

Editör: Haber Merkezi