Letonya’nın başkentinde bulunan 'Alman Faşist İstilacılarından Sovyet Letonya ve Riga'nın Kurtarıcılarına Anıt', Rigalıların büyük tepkisine karşın geçtiğimiz günlerde yıkılmıştı. Letonyalı yetkililerin ülkedeki anti-faşist direniş ve Sovyet mirasına ilişkin izleri silme kampanyası devam ederken, Balvi’deki makamlar bu alanda adım atamamaktan yakınıyor.

Balvi bölgesinde, inşaat işçileri Kızıl Ordu partizanlarının anıtını sökmeyi reddedince, Balvi Bölge Konseyi yıkımı gerçekleştiremedi.

Letonya menşeli LSM.lv’nin haberine göre anıtı yıkma girişimleri başarısızlıkla sonuçlanan Balvi Bölge Konseyi Başkanı Sergejs Maksimovs, işçilerin yıkıma "isteksiz" olduğunu kaydederken “Ya Rusya Federasyonu'nun açabileceği ceza davalarından korkuyorlar ya da bu anıtın yerinin değiştirilmesinin veya yıkılmasının toplumdaki yerinin muğlak olduğunu anlıyorlar.” dedi.

Maksimovs heykelin yıkılmasına tepkilerin ardından, anıtın imha edilmek yerine Letonya İşgal Müzesi'ne taşınmasının söz konusu olabileceğini söyledi. Maksimovs söz konusu anıtın sanatsal bir değerinin de olmasından ötürü böyle bir uygulamaya gidilebileceğini söylerken “Belediye Meclisi’nde tartıştık ve nesnelerin taşınması gerektiği konusunda hemfikiriz” dedi.

İranlı Rap Şarkıcısı Tumac Salihi'ye Yeniden İdam Cezası Verildi İranlı Rap Şarkıcısı Tumac Salihi'ye Yeniden İdam Cezası Verildi

Başkentteki dev anıt yıkılmıştı

Geçtiğimiz hafta sıkı güvenlik önlemleri altında başkentin Zafer Parkı'ndaki anıt kompleksinin dikilitaşı yıkılmıştı. 79 metre yüksekliğinde dikilitaş havuza çökerken heykeller de sökülmüştü. Anıtın sökülmesi öncesinde yıkıma karşı eylem düzenleyen Rigalılaraysa polis saldırmıştı.

Editör: Haber Merkezi