SGK'nın son açıklamasına göre, SSK, BAĞ-KUR ve emekli sandığı emeklileri artık Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında kaplıca tedavilerinden ücretsiz faydalanabilecekler. Bu önemli gelişme ile emekliler, Türkiye'nin 81 ilinde yer alan kaplıca tesislerini kullanabilecekler.

Ancak, kaplıca tedavisinden ücretsiz yararlanmak isteyen emeklilerin, sağlık kurulu raporu alabilmek için sağlık kurumlarına başvurması gerekecek. Bu raporu alabilmek için bir fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanı veya tıbbi ekoloji ve hidroklimatoloji uzman hekim tarafından muayene edilmeleri gerekecek. Bu sayede emekliler sağlık kurumlarında gerekli belgeleri temin edebilirler.

YOL MASRAFLARINI DA SGK KARŞILAYACAK

Sağlık kurulu raporunu alan emekliler, kaplıca tedavisi için başvurularını yaparak sevk belgesi alabilecekler. Bu sevk belgesi, 6 ay boyunca geçerli olacak. Ayrıca, emekliler yol masrafları için SGK'dan destek talep edebilecekler.

İl içi sevkler için günlük 23 TL, il dışı sevkler için ise günlük 46 TL yol yardımı sağlanacak. Emekliler, seyahat masraflarını SGK'ya belgeleriyle sunduklarında yol desteği işlemini tamamlamış olacaklar.

Bu uygulama, SGK'nın amacını emeklilerin sağlık hizmetlerine daha kolay ulaşmalarını sağlamak ve kaplıca tedavisinin faydalarını daha fazla kişiye ulaştırmak olarak belirtilmektedir.

KAPLICA TEDAVİSİ ŞU HASTALIKLARI İÇERİR:

Böbrek ve idrar yolu hastalıkları


Mide ve bağırsak hastalıkları


Cilt hastalıkları


Solunum sistemi hastalıkları


Nörolojik ve travmatik hastalıklar


Spor sakatlıkları


Romatizmal hastalıklar


Bu hastalıkların tedavisinde kaplıca sularının termal özellikleri ve mineral içeriği faydalı olabilir. Ancak, her hasta için tedavinin uygunluğunu değerlendirmek için bir doktora danışmak önemlidir.

30 SEANS İLE SINIRLI OLACAK

SGK'nın açıklamasına göre, tedavi edilecek hastalıklar için 30 seans sınırlaması getirilmiştir. Ancak, sürekli devam etmesi gereken fizik tedavi gerektiren hastalıklarda bu sınırlama uygulanmayacaktır. Sigortalı emekliler, gerekli sağlık raporunu aldıktan sonra 15 gün içinde tedaviye başlamalıdırlar.

Kavgada Atılan Taşla Yaralanan Kıdemli Başçavuş Yaşar 10 Ay Sonra Şehit Oldu Kavgada Atılan Taşla Yaralanan Kıdemli Başçavuş Yaşar 10 Ay Sonra Şehit Oldu

Yol giderlerinin ödenmesi için, tedavinin yapılacağı en yakın tesis esas alınmaktadır. Rapor veya sevk formunda tıbbi olarak refakatin gerekliliği belirtildiğinde, SGK her hasta için en fazla 21 günlük refakatçinin yol ve gündelik masraflarını karşılayacaktır.

Kaplıca tedavisi alması gerekenler, Sağlık Bakanlığı tarafından izin verilen kaplıca tesislerine başvurmalıdır. Diğer kaplıcalar ödeme kapsamında değildir. SGK'nın masraflarını ödeyeceği kaplıca tesislerinin listesine 'kaplica.sgk.gov.tr' adresinden ulaşabilirsiniz.(karar)

Editör: Haber Merkezi