CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, İliç ilçesindeki Anagold Madencilik şirketinin 2016 yılında bölgedeki ailelere her birine 130 bin lira ödeyerek "Adli ve idari başvuru yapmayacağım" taahhüdü aldığını açıkladı. Yavuzyılmaz, söz konusu taahhütnamenin elinde olduğunu belirtti.

Özgür Özel Deniz Gezmiş Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan Anma Törenine Katılacak Özgür Özel Deniz Gezmiş Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan Anma Törenine Katılacak

Anagold Madencilik'in çoğunluk hissesinin ABD merkezli olduğu, geri kalanının ise Çalık Grubu'na ait olduğu biliniyor. Yavuzyılmaz'a göre, şirket, bölgedeki köylülere para dağıtarak dava açma ve yargıya itiraz etme haklarını ellerinden almış durumda. Şirket, vatandaşlara 130 bin lira ödeyerek, gelecekteki madencilik faaliyetleri için de şikayet ve itirazda bulunmama taahhütnamesi aldırmış.

Yavuzyılmaz, şirketin usulsüzlükleri örtbas etmek için parasal gücünü kullandığını ve taahhütnamesi imzalamak istemeyenlere baskı yapıldığını ifade etti. Ayrıca, maden sahasında çalışan işçilerin de gerçekleri dile getirmek istediklerini ancak baskı altında olduklarını belirtti. İşçiler, şirketin sağlık ve güvenlik önlemlerini yetersiz bulduklarını ve SSR Mining'in şirketin %80'ini satın almasının ardından usulsüzlüklerin arttığını dile getirdi.

İlçede insanların korku içinde olduğunu ve çaresiz hissettiklerini ifade eden işçiler, şirketin baskıları nedeniyle seslerini duyuramadıklarını belirtti. Bu durumun insanların geleceklerinden endişe etmelerine ve çeşitli korkular yaşamalarına neden olduğuna dikkat çekti.

Kaynak: HABERLER.COM