İzmir'de, kira artışları nedeniyle ev sahipleri ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar artarken, yasal sınırları aşan bir kira artışı davası dikkat çekti. Karabağlar ilçesi Yunus Emre Mahallesi'nde geçen yıl yaşanan olayda, İnşaat işçisi İ.Ç., 2021 Ağustos ayında ev sahibi K.K.'nin evini aylık 900 lira karşılığında kiraladı. Ancak bir yıl sonra, ev sahibi K.K., TÜFE oranına dayanarak kiranın yüzde 55,5 oranında artırılması gerektiğini iddia ederek kira bedelini 1400 liraya yükseltti.

Kira artışına itiraz eden kiracı İ.Ç., kirasını yasal sınırları aşmayan yüzde 25 oranındaki artışla 1250 lira olarak ödemeye başladı. Bu durum üzerine ev sahibi K.K., hem kira farklarının ödenmesi hem de kiracının tahliyesi için dava açtı. Davanın kabul edilmesi sonrasında, 4. İcra Hukuk Mahkemesi, dava dosyasına bilirkişi atanmasına karar verdi.

Rakı Fiyatlarına Yeni Zam: 100'lük Şişe 1175 TL Oldu Rakı Fiyatlarına Yeni Zam: 100'lük Şişe 1175 TL Oldu

Bilirkişi raporu, kiracı İ.Ç.'nin kira borcu olmadığını ve fazladan ödeme yaptığını ortaya koydu. Rapora göre, tahliye talebinin reddedilmesi gerekiyor ve ayrıca üç aylık fazladan ödenen kira bedeli için de kötü niyet tazminatının ev sahibi K.K.'den alınıp kiracı İ.Ç.'ye verilmesi gerektiği belirtildi. Mahkeme, bilirkişi raporunu dikkate alarak tahliye talebinin reddine karar verdi ve kiracının lehine olan bu tazminatın ödenmesine hükmetti.(karar)

Editör: Haber Merkezi